Wij werken samen met:
Landschapsbeheer
Aan de slag
Landschapsbeheer Drenthe streeft naar behoud, beheer en ontwikkeling van kwalitatief Drents cultuurlandschap met een streekeigen karakter en ondersteunt dorpsprojecten daarbij.
Contactpersoon: Marye Veenstra
Klavertje Vier
Ecologisch groen
Nils van Ligten is een echte specialist in ecologische groenvoorziening met een enorme praktijk-kennis van grond, grondbewerking, planten en dierenleven. Met zijn bedrijf Klavertje Vier werkt hij in opdracht van Landschapsbeheer Drenthe, gemeenten en privé-grondeigenaren.
Gemeente A&H
Groenbeheer
Om de biodiversiteit te vergroten maait de gemeente ongeveer een kwart van de bermen ecologisch: 1 of 2 keer per jaar. Het maaisel wordt afgevoerd. Ecologisch bermbeheer zorgt dat streekgebonden bloemen terugkomen en helpt de groei van het aantal insecten.
De Cruydt Hoek
Meer Biodiversiteit
Biodiversiteitsherstel werkt! Het is opwindend, inspirerend en motiverend om zo steeds meer bij te dragen aan biodiversiteitsherstel. Cruydt-Hoeck wil niet alleen zaden en planten leveren. We willen juist ook helpen succesvolle bloeiende bloemenweides te creëren en in stand te houden!
Interessante weblinks
Heel Drenthe Zoemt
Voor een soortenrijk Drenthe
Planten en dieren zijn overal, niet alleen in de natuurgebieden maar ook daarbuiten. Heel Drenthe Zoemt is dé plek waar je informatie, inspiratie en activiteiten vindt om bij te dragen aan een groener en soortenrijker Drenthe.
Bijen en hommels
Insecten als bestuivers
De meeste planten moeten bestoven worden om zich te kunnen voortplanten. Soms gaat de verspreiding van stuifmeel via wind of water, maar veel planten – in Nederland maar liefst 80% – zijn afhankelijk van insecten, zoals wilde bijen, hommels en zweefvliegen.
Vlinderstichting
Vlinders verdwijnen
Vroeger zag je veel meer vlinders. Al decennia lang vermindert het aantal vlinders in Nederland. Het blijkt dat zowel de bedreigde soorten als algemene soorten steeds maar verder achteruit gaan. Tot nu toe zag iedere generatie Nederlanders minder vlinders dan de generatie ervoor.
Vogelbescherming
Vogels in je tuin
Word je ook zo blij van een zingende merel of het zachte koeren van een Turkse tortel? Nodig ze uit en maak van jouw tuin of balkon een vogelparadijs. Waar houden vogels van of wat schrikt hen af? Waar kunnen ze nestelen en wat willen ze eten?
Reptielen en vissen
Meer kennis
RAVON besteedt veel aandacht aan de educatie over reptielen, amfibieën en vissen. Het overdragen van deze kennis aan natuurvrijwilligers en mensen die beroepsmatig met onze soortgroepen in aanraking komen draagt zorgt voor een beter begrip en hiermee aan bescherming en behoud van natuurwaarden.
LBD Instructiewijzers
Aan de slag
Landschapsbeheer Drenthe helpt vrijwilligers om het landschapsbeheer zo deskundig mogelijk uit te voeren. Daarom zijn handige instructiewijzers ontwikkeld voor een groot aantal praktische zaken: onderhoud van bloemrijke akkers, maken van een insectenhotel, maken van takkenrillen, etc.
ROEG! – RTV Drenthe
Natuur dichtbij
ROEG! neemt je elke zaterdag mee door de natuur van Drenthe. Op TV Drenthe, gepresenteerd door Loes van der Laan, wordt je elke week weer verrast. Geniet van de mooie beelden en kom meer te weten over je eigen tuin, over de natuurgebieden, planten en dieren die Drenthe rijk is.
Meer informatie over biodiversiteit
- Titel: Startnotitie Werkgroep Biodiversiteit Gasteren
Auteurs: werkgroepleden
Datum: december 2023 - Titel: Praatplaat Gasteren
Auteurs: werkgroepleden
Datum: december 2023 - Titel: Presentatie Marye Veenstra 29 feb. 2024 Biodiversiteit
Auteur: Marye Veenstra, Landschapsbeheer Drenthe
Datum: 29 februari 2024 - Titel: Werken aan de Drentse biodiversiteit in eigen omgeving
Bron: Provincie Drenthe
Jaar: 2020
- Titel: Bloemrijke Graslanden
Bron: Landschapsbeheer Drenthe
Jaar: 2023 - Titel: Bermbeheer dat bijdraagt aan de biodiversiteit
Bron: Heel Drenthe Zoemt
Jaar: 2023 - Titel: Kruidenrijk grasland
Bron: Vlinderstichting
Datum: Februari 2024 - Titel: De Biodiversiteit vergroten? Plant inheemse planten in je tuin
Bron: Atlas Leefomgeving
Datum: Juni 2022