Gastersche Diep

Gasteren ligt in het centrum van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap ‘Drentsche Aa’ (NBEL). Het dorp is ‘ingesloten’ tussen drie prachtige natuurgebieden: aan de zuidwest kant het Balloërveld, aan de westzijde het dal van het Gastersche Diep en aan de noordkant de Gasterense duinen. Deze natuurgebieden zijn in samenhang in het verre verleden van de ijstijden door gletsjers ontstaan en zijn verder gevormd door agrarisch gebruik. Dit rijke landschap is nog voortdurend in verandering en wordt binnen de kaders van het NBEL actief beheerd door natuurbeheerorganisaties zoals Staatsbosbeheer en de stichting Het Drentsche Landschap. Zo is er momenteel een plan in uitvoering dat het Balloërveld omvormt van een voormalig militair oefenterrein naar een echt natuurgebied.

Naast deze drie natuurgebieden zijn er nog tal van bijzondere plekjes in de directe omgeving van het dorp die uw aandacht verdienen. Wat dacht u van de prachtige zuid-es, het Gastersche Holt, Ubbinksbos, de Koningskuil, Meesters bosje, het Anloërdiepje, het Voorste en Achterste Veen, de ijsbaan en het Aolstalbad?

 

Gasterense Duinen

De omgeving van Gasteren is een paradijs voor wandelaars, maar ook fietsers en ATB-ers kunnen er hun hart ophalen.  Er zijn verschillende wandelroutes, die het gebied doorkruisen, waaronder het Pieterpad®. Ook is er schitterende knapzakroute uitgezet in een achtvorm, die loopt langs bijna alle genoemde bijzonder plekjes.
Wilt u meer informatie over dit gebied, kijk dan ook op de website van het NBEL: DrentscheAa.nl