Naast de wekelijkse sportbeoefening organiseert sportvereniging de Rietvogels nog tal van andere activiteiten, niet alleen voor haar leden, maar vaak voor het hele dorp. Sommige van deze activiteiten, zoals het inzamelen van oud papier, zijn vooral bedoeld voor het aanvullen van de kas, waardoor de contributie voor de leden zo laag mogelijk kan blijven. Bij andere activiteiten, zoals het winterbuffet of een fietstocht, gaat het vooral om de gezelligheid.

Daarnaast organiseert de vereniging jaarlijks een paar sporttoernooien.

Oud papier

De Rietvogels haalt om de twee maanden (oneven maanden, 2e zaterdag van de maand) het oud papier op in het dorp. Voor de dorpsgenoten is het handig dat het papier opgehaald wordt; voor de vereniging is dit een welkome inkomstenbron. We gebruiken dit geld zoveel mogelijk voor het organiseren van sportieve activiteiten voor het hele dorp, zoals een fietstocht of (winter)wandeling, en voor het organiseren van sporttoernooien (biljarten, volleybal etc.).
De opbrengst is nog steeds zeer de moeite waard, al is deze aanzienlijk minder dan in de jaren dat oud-papier ‘duur’ was. De opbrengst is per keer minimaal €200.
Het ophalen van oud-papier wordt mogelijk gemaakt door een groot aantal helpers (bijna 25!), leden en niet-leden van de vereniging. Het bestuur is heel blij met deze hulp.

Winterbuffet en andere familieactivitieiten

Elk jaar rond eind januari organiseert De Rietvogels op een zondagmiddag, samen met de Kartrekkers, een winterwandeling, afgesloten met een winterbuffet.
Dit is echt een gezelligheidsactiviteit voor jong en oud. Om de sleur van de lange, soms saaie winterzondagen te doorbereken wordt een gevarieerde middag aangeboden met voor elk wat wils; aan het eind van de middag is er in het dorpshuis een rijk buffet met winterse kost.
Dit winterbuffet is zeer gevarieerd en wordt uitstekend verzorgd door ‘Hapjes en Zo’ uit Stadskanaal, met boerenkool, hutspot, zuurkool, snert, rijk gegarneerd met worst, vlees en spek.

Naast dit winterbuffet probeert de vereniging jaarlijks in het voor- of najaar een sportieve (familie)activiteit te organiseren. In voorgaande jaren was er o.a. bustrip naar de Euroborg, naar de halve finale bekerwedstrijd FC Groningen – Excelsior en een bezoek aan de dames-voetbal interland Nederland – Noorwegen, er was o.a. een avond waarin directeur Hans Nijland van FC Groningen kwam vertellen over het wel en wee van de club.
In april 2017 werd de feestelijke opening van de Jeu de Boules baan verzorgd; in de daaropvolgende jaren werd steeds een voorjaars jeu-de-boules-toernooi verzorgd.
In 2018 was een inloopavond voor dames-biljart.

In het voorjaar van 2019 werd een mini-sportdag georganiseerd, met o.a. een ATB-clinic; in de zomer van dit zelfde jaar werd voor een kleine groep, maar met veel plezier van de deelnemers, een sub-clinic op het Zuidlaardermeer verzorgd (klik hier voor de foto’s).

Sporttoernooien

Al jaren organiseert de Rietvogels in het najaar een biljarttoernooi voor alle actieve biljarters in het dorp (en daarbuiten, voor zover zij lid zijn van de Rietvogels). Het mooie aan dit toernooi is dat er echt wordt gestreden om het kampioenschap van Gasteren, waarbij elke deelnemer evenveel kans maakt op de overwinning. Iedere deelnemer speelt op basis van een opgegeven ‘moyenne’. Zowel dames als heren doen mee. Deelnemers zijn steeds erg enthousiast over de gezelligheid van het toernooi.

Vanaf zomer 2016 heeft de Rietvogels het dorpen-volleybaltoernooi overgenomen dat eerder door de stichting Zomerfeest werd verzorgd op de vrijdagavond voorafgaand aan het zomerfeest. In dit toernooi spelen, naast een aantal – vrij samengestelde – ploegen uit Gasteren, teams uit naburige plaatsen zoals Oudemolen, Annen, Eext, Gieten en Rolde tegen elkaar.
Soms zijn dit recreatieve teams van een der plaatselijke volleybalclubs, maar meestal zijn het vrij samengestelde ploegen, net als die van Gasteren.