Weet wat je eet in de Huiskamer

Woensdag 31 januari was Meike Kuin te gast bij ons in de Huiskamer. Meike is diëtiste en werkt in Huisartsenpraktijk Annen. Els had haar gevraagd om onze Huiskamerbezoekers te komen vertellen wat goede voeding is voor ouderen. Het was een onderwerp waar blijkbaar veel belangstelling voor was, want we waren met 19 personen.

Meike vertelde dat ze afgelopen augustus was afgestudeerd. Dit is haar eerste baan en ze werkt ook als voedingsassistente in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.

Gezonde voeding is belangrijk om zo lang mogelijk gezond te leven, spiermassa te behouden, ziekten, zoals (ouderdom)diabetes, obstipatie/diarree en botontkalking te voorkomen.

Meike liet de bekende Schijf van vijf zien met de richtlijnen voor een gezond eetpatroon.

Heel belangrijk voor ouderen is de vochtinname, omdat de nieren minder goed werken en ouderen vermindering van dorstgevoel hebben. We hebben wel anderhalf tot twee liter vocht nodig,  vooral in de vorm van water, thee en koffie zonder suiker of melk.

Een ander aandachtspunt voor ouderen is dat ze voldoende vitamine D binnen krijgen; vanaf 65 jaar is het nodig 20 microgram vitamine D in te nemen (heel belangrijk voor  de botten). Ook belangrijk is het om beperkt zout te gebruiken. Er zit veel zout in pakjes en kant-en-klaar maaltijden.

Meike was een enthousiaste spreker en gaf een interessante presentatie. Ze beantwoordde alle vragen vanuit de Huiskamer heel duidelijk. Ouderen hebben vaak minder zin in vlees, maar elke dag een eitje  vond ze geen probleem. Dit leverde blije gezichten op, want wij dachten dat drie eieren per week wel het maximum was.

Meike sloot haar presentatie af met een aantal adviezen:

–  Gebruik smakelijke maaltijden
–  Eet liever zes kleine dan drie grote maaltijden
–  Drink iets bij elke maaltijd
–  Gebruik vezelrijke voeding
–  Gebruik voldoende zuivelproducten
–  Neem 20 microgram Vitamine D in de vorm van een tabletje.

Els bedankte Meike voor haar presentatie en bood haar een bakje met gezonde blauwe druifjes aan.
Ik vermoed dat er na deze ochtend in menig huishouden een eitje bij de lunch geserveerd werd.

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op woensdag 14 februari van 10.00 tot 12.00 uur in de Gasterije. Dan vertelt Harry Wolters ons over de bouwstijl van oude boerderijen en nieuwe schuurwoningen.