Waar wonen wij in Anderen en Gasteren

 “De Lage Landen” zijn tamelijk vlak aan het oppervlak maar bergachtig in de ondergrond. Dat weten wij door de speurtocht naar olie en gas. Het oppervlak is sterk beïnvloed door de IJstijden. Zo ontstond de Hondsrug vlak bij Anderen. Deze eerste ‘Oes Stee’ lezing maakt dit allemaal duidelijk.

Op de vraag ‘waar wonen wij in Anderen en omstreken’ is het eerste antwoord: ‘op aarde’. Voordat Anderen 800 jaar geleden werd gesticht had de aarde al een heel lage geschiedenis achter de rug. Daarover gaat de ‘Oes Stee “lezing.De aarde (±4.5 miljard jaar oud) begon onder ‘helse’ omstandigheden. Onder mildere omstandigheden ontstond primitief leven dat over lange tijd tot ons leven ontwikkelde. In die tijd werden gesteentelagen verplooid en rezen gebergteketens op of daalde de aardkorst. Door het zoeken naar olie en gas weten wij dat van de Nederlandse ondergrond die zo ‘bergachtig’ werd. Daarover wordt kort iets verteld.

Onder Anderen liggen op 3000m diepte steenkool, woestijnzand en zoutlagen. In de ruimte tussen de zandsteenkorrels verzamelde zich aardgas gevormd uit steenkool. De dikke zoutlagen hielden het gas tegen.

In het tijdvak van de dinosauriërs ontstonden diepe zee afzettingen met veel afgestorven dierlijk materiaal, Door de oplopende temperatuur en druk in de ondergrond werd dat de olie van Schoonebeek en West-Nederland.

Botsende aardkorstschollen vormden de Alpen en gelijktijdig vulden zich de olie en gasvelden. Gewervelde dieren vervingen de dinosauriërs en ±5 miljoen jaar geleden verscheen de mens. In de IJstijden veranderde het klimaat. Bewegend ijs boetseerde het landschap en zo ontstond de Hondsrug. De Neanderthaler mens (125.000- 35.000 jaar geleden) ging hier wonen en verloor hier een vuistbijl, ‘de bijl van Anderen’.

De eerste “Oes Stee” lezing vindt plaats in het Dorpshuis Oes Stee, Hagenend 4, te Anderen op 11 april 2017 om 20:00 uur; de zaal is open vanaf 19:30 uur. Entreekosten: € 5,00, inclusief een kop koffie of thee. Reserveren via: oesstee@gmail.com.

De afbeelding toont De Neanderthaler ‘vuistbijl van Anderen’ (ongeveer 125.000-35.0000 jaar geleden).