De Huiskamer op bezoek in Museum Vosbergen

Museum Vosbergen in Eelde toont muziekinstrumenten in historisch perspectief en is gevestigd in een statige villa op het fraaie landgoed Vosbergen. ’s Ochtends vroeg al, op 4 maart j.l., klopten de veertien bezoekers van de Huiskamer daar aan de poort.

 

Bij aankomst, en na enig gemanoeuvreer met rollators en een rolstoel, werden we met koffie en koek ontvangen door het eigenaren-echtpaar Rieteke en Dick Verel.  Daarna togen we het museum in onder de bezielende begeleiding van Dick Verel.  De collectie van zo’n 800 muziekinstrumenten is over een periode van meer dan zestig jaar verzameld en waar nodig door Dick Verel zelf gerestaureerd. In 2002 openden ze de deuren van hun museum. De collectie omvat westerse en niet-westerse instrumenten waarvan de oudste, een Egyptische dubbelklarinet, dateert van 500 v.C.

Dick Verel was voorheen natuurkundeleraar en dat merk je nog. Met zijn didactische vaardigheden weet hij op boeiende wijze zijn passie voor zijn verzameling muziekinstrumenten over te brengen. Zo inspireerde hij enkele oma’s onder ons om in de vakantie nog eens terug te komen. Maar dan met kleinkinderen om deel te nemen aan een muziekinstrumenten workshop.

Rond 12 uur sloten we het bezoek af en keerden we onder de indruk weer huiswaarts naar Gasteren.

 

Volgende keer, 18 maart, doen we het rustiger aan. We spelen dan koersbal en rummikub. Komt u ook? Als u geen vervoer hebt belt u met GGvE 06-20122349.
(N.B. Deze bijeenkomst op 18 maart kan helaas niet doorgaan i.v.m. de Corona-maatregelen)