Heideclub al met zomervakantie

Aan alles kun je merken dat de lente er weer aankomt. Behalve nog aan het weer dan. Maar overal lopen knoppen uit en bouwen vogels al kwinkelierend hun nestjes. Het broedseizoen is dit jaar vroeg begonnen. De werkgroep Natuurbeheer Gasteren heeft de lier daarom ook wat vroeger dan normaal aan de wilgen gehangen. Vorige week sloot de werkgroep, die in het dagelijks verkeer de ‘heideclub’ is gaan heten, het voorbije seizoen tevreden af met een gezellige lunchborrel.

 

 

 

 

En reden tot tevredenheid is er zeker. Want we zijn erin geslaagd om ook het laatste deel van de heide voor een eerste maal goed onder handen te nemen. Dat wil zeggen dat ook daar alle Vogelkersbomen en -struiken en andere ongewenste opslag met wortel en tak verwijderd zijn. En dat betekent weer dat we ons vanaf het volgende seizoen vooral kunnen gaan bezighouden met ‘regulier onderhoud’. Dus het verwijderen van nieuwe zaailingen en over het hoofdgeziene opslag.

Waar we ook heel tevreden mee zijn is dat – ondanks twee hete, droge zomers achter elkaar – op veel plaatsen toch weer nieuwe frisse heidespruiten opgekomen zijn. Al zijn er hier en daar ook best stukken hei behoorlijk verdroogd of afgestorven. Als experiment hebben we zo’n stuk geplagd om te zien of daar weer nieuwe hei op wil komen. Als dat goed werkt gaan we dat op meer plekken doen. Iets dergelijks hebben we gedaan met een stuk vergraste hei. We zijn erg benieuwd of dat soelaas gaat brengen.

We kijken nu dus al met spanning uit naar het komende seizoen, dat aan het einde van de zomer, op 2 september om precies te zijn, weer van start gaat.

Herman Roepman
h.roeps@wxs.nl ; 0592-269486