Schoonmaakactie paddenschermen

‘Wat een mooie dag had kunnen worden veranderde op slag in een drama.’ Dat zou de bruine kikker gedacht kunnen hebben toen hij plotseling werd opgeschept door een van de twaalf vrijwilligers die onder leiding van de Henk Hellema afgelopen zaterdag aan de gang waren langs de Oudemolenseweg. Maar niet getreurd, de kikker kon zijn/haar weg vervolgen via de tunnelbuis onder de weg. Op weg naar zijn/haar geliefde?
Onder prima weersomstandigheden hebben de vrijwilligers vanaf negen uur de paddenschermen weer functioneel gemaakt om te voorkomen dat de padden en kikkers tijdens de voorjaarstrek naar hun paringsplaats eenvoudig de Oudemolenseweg zouden kunnen oversteken. En daar dan een onnatuurlijke dood zouden vinden door Michelin, Goodyear, Pirelli, Vredestein of Continental.

De groep heeft door de jaren heen een vrij constante samenstelling (met nog steeds bovenmeester Maarten Visser!) en de werkzaamheden verliepen dan ook voorspoedig. Na de koffiepauze en het uitwisselen van de laatste nieuwtjes over het coronavirus (moet Gasteren worden geïsoleerd?) kon om twaalf uur het sein “klus geklaard! ” worden gegeven. Het hele traject, vanaf de Schipborgerweg tot aan het Oudemolense Diepje, was behandeld met hand, hark, spade en bosmaaier. Alleen het laatste stukje was wat lastig vanwege een belemmerde afwatering.
En om twaalf uur kon iedereen tevreden naar huis. De foto’s zijn van Jannie Betsema en Pauline Hellema.