Voorzitter paddenwerkgroep platgereden

PH

Dit zou de krantenkop van een opzienbarende gebeurtenis kunnen zijn geweest. Maar tijdens de opschoondag van de padden-schermen, afgelopen zaterdag, was het gelukkig slechts een licht cynische opmerking van Hendrik-Jan, nadat Henk Hellema opzij moest springen voor een langs zoevende auto. Henk en veertien vrijwilligers ontdeden met hark en spade de toegangswegen naar de padden-tunnels van bladeren en andere obstakels.

Vanaf negen uur ’s-ochtends waaierde het clubje enthousiastelingen uit over de bermen en greppels van de Oudemolenseweg. Twee locaties zijn in beeld: de eerste loopt globaal gesproken vanaf de afslag Schipborgerweg tot en met de parkeerplaats Gasterse Duinen. De tweede loopt vanaf het keuterboerderijtje tot aan de brug over het Oudemolense Diep.

PH

Het stroomdal-landschap was overgoten met zon en de temperatuur was precies goed. Dat maakte dat het ‘werk’ bepaald niet zwaar was. Hark in je handen en de bladeren wegtrekken. En dat herhalen tot het scherm of de greppel ‘schoon’ is. In ieder geval schoon genoeg om te voorkomen dat de padden via de berm de weg over kunnen lopen en dan worden platgereden. De schermen geleiden de padden naar de tunnels onder de weg. Deze route moet hen leiden naar het paddenwalhalla om te zorgen voor nageslacht.

PH

Om half elf is het pauze en staat Pauline klaar met koffie en koek. Als verrassing komen twee mannen langs. De een heet Anne Doornbos en is een bekend Drèents schriever en auteur van de thriller ‘De Paddenvanger’. De ander heet Bert Rossing en is mitwarker van het Huus van de Toal. Anne had de aankondiging van de opschoondag in het Dagblad van het Noorden gelezen en het leek hem een leuk idee om aan Henk Hellema, voorzitter en enig lid van de werkgroep, een exemplaar aan te bieden van de ‘De Paddenvanger’. Dat viel in zeer goede aarde. Voor de overige vrijwilligers had Bert Rossing ook een verrassing. Het boekje ‘Moi! Kuj ’t even wachten?’ met hiel wat aordigs over de streektoal (in het Nederlands schreven).

PH

Na dit culturele intermezzo ging de groep weer aan de slag, gadegeslagen door een journalist en een fotograaf van het Dagblad van het Noorden. Zij zagen van dichtbij hoe de Gasterse padden liefdevol worden begeleid op hun levenspad.