Samen Koken, Samen Valentijn

Samen Koken Samen Eten is een gezelschap in wisselende samenstelling, met koken en eten als gemeenschappelijke factor. Elke tweede donderdag van de maand komt een groep kook-enthousiastelingen samen in de keuken en Gast-En-Zo van Dorpshuis De Gasterije. Zo ook op Valentijnsdag 2019. Veertien amateur-koks spanden zich in om een overheerlijke maaltijd op tafel te zetten.
Vooraf, en geheel buiten de waarneming van de deze amateurs om, verichtten het culinaire duo Els en Arno de voorbereidingen: het menu samenstellen, de recepten samenstellen/uitwerken en inkopen doen.

Het menu bestond dit keer uit een drie-gangendiner. Het motto Samen Koken, Samen Eten krijgt vorm in de werkwijze: veertien deelnemers delen zich zelf in in een voorbereidingsgroep voor elk menu-onderdeel, onder de enthousiaste begeleiding door Els en Arno.
Twee dorpsgenoten begonnen aan het voorgerecht: Smoked Ribeye Sandwich. De ingrediënten? Gerookte ribeye, taleggio (Italiaanse kaas), filodeeg en zelfgemaakte pesto.
Het hoofdgerecht was dit maal geheel vegetarisch en bestond uit drie schotels. Een groot aantal SKSE-deelnemers sneden, kneden, persten, raspten, kookten en roerden wortelen, polenta, Parmezaanse kaas, uien, selderij, bloemkool, amandelen, kwarteleitjes en allerlei kruiden en toevoegingen (suiker, citroensap, vanille, kardemom, pistachenoten, laurierblaadjes, komijn, paprika, peper, koriander, yoghurt, tahin
pasta, etc., etc.). Al doende maakten zij Polenta met Paddenstoelen en KruidenKnolselderijpuree met Pittige Bloemkool en Kwarteleitjes en een Pittige Marokkaanse Wortelsalade.
Twee SKSE-ers werkten aan het sluitstuk van het diner: het dessert, Perzische Liefdestaart. Uit onder meer boter, eieren, suiker, vanille, rozenwater en eetbare bloemetjes verrees een delicatesse die menig Valentijnshart sneller deed kloppen.

En daarna toog het uit zestien personen bestaande gezelschap aan de dis in GastEnZo en aanpalende vergaderruimte, welke door Ina middels een sfeerrijke aankleding omgetoverd werd in een heus restaurant met Valentijnsdag als motto. Bij een dergelijke maaltijd horen natuurlijk wijn, bier, frisdrank en water; deze complementeerden de Valantijnsmaaltijd.

Tot slot is het nog even zaak om met elkaar borden, pannen, kommen, keukengerei en bestek met elkaar af te wassen en op te ruimen, daarbij geassisteerd door Marchinus. Het SKSE-gezelschap sloot af met koffie en thee.

Wilt u ook bijzondere gerechten koken en eten? Meldt u zich dan aan door een e-mailbericht te sturen bij Els van der Linden. De volgende Samen Koken Samen Eten is op donderdag 14 maart 2019.