Twee uilenkasten geplaatst aan de Gagels

Bosuil, kerkuil, ransuil, steenuil: uilen zijn er in vele soorten. Je ziet ze zelden, maar ’s avonds en ’s nachts kun je ze soms wel horen. Echte nachtdieren.
In Gasteren  komen vooral de kerkuil en de ransuil voor. Deze laatste is geregeld te horen, met zijn voorzichtige oeh, oeh.
Op zaterdag 3 februari heeft de Drentse uilenwerkgroep – in Gasteren vertegenwoordigd door Hendrik Jan Bakhuizen – 2 nestkasten voor steenuilen geplaatst in bomen aan de Gagels. Hiermee komt het aantal kasten voor deze uilen in ons dorp op 6. De werkgroep probeert op deze manier ook deze uilensoort naar ons gebied te lokken.

Een aantal jaren geleden zijn de steenuilen de N33 ‘overgestoken’. Sindsdien hebben ze zich genesteld in kasten in Anderen en Balloo. Met het bieden van woonruimte in Gasteren hopen we de populatie verder naar het noorden uit te breiden en aansluiting te krijgen bij broedpaartjes in ondermeer Midlaren. Afgelopen 2 jaar zijn er een aantal waarnemingen van een zwervende steenuil in Gasteren geweest. Misschien weet de steenuil zich nu ook in ons dorp te vestigen.