Padden gaan weer trekken

Trekkende(?) paddden

Langzaamaan begint het bij de padden weer te kriebelen. Ze gaan zich, zoals elk jaar wanneer de lente nadert, weer voorbereiden voor de trek naar hun liefdespoel. In Gasteren trekken de amfibieën vooral van het Voorste Veen naar het Achterste Veen of juist andersom. Beide veentjes worden echter van elkaar gescheiden door de Oudemolenseweg. Bij het oversteken van deze weg vonden vroeger in de trektijd
honderden padden door het autoverkeer de dood. Bijna 30 jaar geleden zijn daarom onder deze weg zeven paddentunnels aangelegd. De dieren kunnen sindsdien veilig door de tunnels hun trektocht vervolgen. Maar daar moeten ze wel naar toe worden geleid. Dat gebeurt via schermen in de greppels langs de weg. Het is echter zaak om de begroeiing achter de schermen en bij de ingangen van de tunnels kort te houden, anders klimmen de dieren alsnog de weg op. Dat schoonmaken van de schermen gebeurt op de jaarlijkse paddenschermenschoonmaakdag. Dit jaar is dat op zaterdag 24 februari.

Wie de paddenwerkgroep Gasteren daarbij een handje wil helpen, is van harte welkom. We verzamelen om 9.00 uur op de parkeerplaats aan de Oudemolenseweg in Gasteren. Neem voor de werkzaamheden een stevige hark, een snoeitang en tuinhandschoenen mee. Het is ook raadzaam om laarzen aan te trekken, aangezien in de greppels water kan staan.
Uiterlijk 12.00 uur is de klus geklaard. Voor koffie en thee halverwege de ochtend wordt gezorgd. Voor inlichtingen en opgave kan men zich richten tot Henk Hellema: tel. 0592 – 231400, mobiel: 06-34464622, e-mailadres: hhellema@xs4all.nl.
De roep van de gewone pad: