Familie Ubbink dunt met spoed hun bos uit

Het bestuur van Het Ubbinkbos heeft opdracht gegeven om in de periode 8 t.e.m. 14 april 2019 hout te gaan oogsten in hun Ubbinkbos. De planning was om de dunning pas te realiseren in de herfst of de winter van 2019-2020. Een dunning vindt plaats om de resterende bomen meer groeiruimte te geven en de verjonging van het bos te stimuleren. Echter, de letterzetter heeft een aantal naaldbomen in Het Ubbinkbos aangetast.
De letterzetter is een kevertje van ongeveer 5 mm dat eitjes legt onder de schors van de Fijnspar en andere naaldbomen. De larven eten horizontaal een gangenstelsel in het levende hout van de boom. Een boom kan zich hiertegen niet verweren en gaat dood; dat is pas zichtbaar in het voorjaar. Gewoonlijk hebben gezonde bomen voldoende weerstand. Door de zeer droge zomer zijn fijnsparren verzwakt.
Een andere oorzaak is het constante mooie weer van de afgelopen zomer. Normaal zijn er één of twee generaties letterzetters actief, maar tijdens de laatste zomer zijn er zeker drie generaties letterzetters actief geweest. Letterzetters beginnen hun activiteiten eind april, begin mei en zoeken daarna nieuwe bomen

De Familie Ubbink is daarom genoodzaakt in april de dunning uit te voeren om onnodige, verdere aantasting te voorkomen. In de periode tussen 1 t.e.m. 5 april 2019 is een flora- en faunatoets uitgevoerd in het kader van zorgvuldig bosbeheer. De uit te voeren werkzaamheden zijn gemarkeerd door linten.

Voor informatie kunt u een e-mail sturen naar de Familie Ubbink of bellen naar 0592853254 / 0653917403.