Culturele Monumenten Dag Aa en Hunze (SPOED)

Wij zijn op zoek naar: foto’s en verhalen over ‘jouw monument’

Op zaterdag 11 september 2021 is het landelijk georganiseerde Open Monumenten Dag. In Aa en Hunze combineren wij de Open Monumenten Dag met de opening van het culturele jaar, daarom noemen wij het in Aa en Hunze: Culturele Monumenten Dag. Het thema is dit jaar:

‘Mijn monument is jouw monument’

Stuur ons je foto en verhaal
Wij zijn opzoek naar verhalen van onze inwoners! Welk gebouw en/of plek vind jij monumentwaardig en waarom? Maak een foto en stuur deze inclusief jouw verhaal naar cmd2021@aaenhunze.nl Wil je tips over hoe je het monument het beste en mooiste kunt vastleggen? Kijk dan naar de video met tips van fotograaf Sonja de Ridder op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=8g2MliKy2Hg). Graag ontvangen wij de foto’s op een zo hoog mogelijke resolutie zodat deze geschikt is om af te drukken.

Je naam wordt op de foto vermeldt, wil je dit liever niet? Geef dat dan even aan in de e-mail. De deadline voor het aanleveren van de foto en het verhaal is 4 september. (Dat is wel kort dag, maar het is niet anders). Voor de inzender van de meest aansprekende foto en verhaal hebben we een leuke verrassing!

Fototentoonstelling voor het gemeentehuis
Van alle foto’s die we binnenkrijgen richten we een tentoonstelling in aan de voorkant van het gemeentehuis (buiten). Deze wordt op zaterdag 11 september 2021 om 10.00 uur geopend samen met de opening van de Culturele Monumenten Dag. Iedereen is daarbij welkom, mits de coronamaatregelen dat toelaten.

Voorwaarden gebouwen plekken
Inzendingen mogen ook foto’s/verhalen van gebouwen en/of plekken zijn die niet een officieel rijks- of provinciaal monument zijn. Volgens de toelichting bij het landelijk thema past in principe elk gebouw binnen het thema, omdat in elk gebouw hebben mensen gewoond, gewerkt en geleefd. Het verhaal erachter vinden wij belangrijk. Je kunt denken aan:

  • Religieus erfgoed, zoals kerken, moskeeën, hindoetempels.
  • Beladen erfgoed, bijvoorbeeld plekken en gebouwen waar mensen uitgesloten werden, WOII erfgoed of erfgoed dat linkt aan het koloniale verleden van Nederland.
  • Plekken waar mensen hun reizen starten en culturen elkaar ontmoeten, zoals bootterminals en treinstations.
  • Plekken waar wetten worden gemaakt en uitgevoerd of waar mensen woonden/werkten die streden voor de gelijke behandeling van groepen mensen (zoals provinciegebouwen, gemeentehuizen, gerechtshoven, gevangenissen, koloniën van Weldadigheid, armenhofjes en dienstwoningen).

(bericht geplaatst op verzoek van de gemeente)