Werkgroep Natuurbeheer Gasteren gaat weer van start

De Werkgroep Natuurbeheer Gasteren gaat na deze prachtige zomer haar werkzaamheden weer hervatten. Op woensdag 5 september is eerst eens geïnventariseerd hoe de heidegebieden de hitte en droogte van de afgelopen maanden hebben doorstaan. Op veel plekken is bruine, verdorde hei te zien, en maar weinig heideplanten zijn dit jaar tot bloei gekomen, maar op het eerste gezicht lijkt de schade nog wel mee te vallen. In ieder geval zijn op de vaak wat beschuttere plekken ook weer jonge, nieuwe heidescheuten opgekomen. Jammer genoeg hebben de meeste Vogelkersbomen en -struiken nauwelijks te lijden gehad. Er staan een paar flinke Vogelkersbomen midden in het veld met een vracht aan bessen. Om verspreiding daarvan te voorkomen zullen die als eerste aangepakt worden. Daarna gaan we ons richten op het verder schoonmaken van het gebiedje ten westen van de Oudemolenseweg. Vervolgens leggen we de focus weer naar het gebied ten oosten van de Schipborgerweg, en dan vooral de zuidrand daarvan. We houden u tussentijds op de hoogte van onze vorderingen.

Op diezelfde 5 september werd ’s middags in de Pannenkoekboerderij een praktijkmiddag ‘bijvriendelijk landschapsbeheer’ gehouden voor zo’n veertig belangstellenden van over de hele provincie. Diliana Welink, beleidsmedewerker natuur en natuurbeheer van de provincie Groningen, weidde ons op een boeiende wijze in in het leven van de bij en het belang daarvan voor mens en natuur. Om het niet alleen bij theorie te laten nam ze ons mee naar de Gasterse Duinen voor aanschouwelijk onderricht. Als je goed kijkt, en een beetje weet waar je op moet letten, zie je overal sporen van bijenleven.

De excursie sloot af met een bezoekje aan de bijennestelplekken die de werkgroep daar in maart heeft aangelegd. Hoewel er de laatste maanden nog weinig bijenleven te bespeuren was, troffen we daar nu zowaar toch enkele heideviltbijen aan. En tal van ronde gaatjes in het zand waarachter gangetjes liggen (van soms wel een meter lang) waarin bijen hun eitjes leggen op klompjes stuifmeel om na het uitkomen van het ei de larven mee te voeden. Het was een leerzame middag, en de opgedane kennis en inzichten komen de werkgroep goed van pas bij haar werkzaamheden.

De vrijwilligers van de werkgroep werken van september tot april iedere woensdagmorgen op de hei. Het is een leuke, gezellige club die door verhuizing van enkele leden best nog wat versterking kan gebruiken. Wil je meer weten of jezelf aanmelden, neem dan contact op met Herman Roepman, 0592-269486 of h.roeps@wxs.nl.