Installatie glasvezel: ervaringen en tips van de Gasterense werkgroep

De Installatie van glasvezel is op dit moment (begin oktober 2020) in volle gang in ons dorp.
Het blijkt dat er veel stappen zijn in het traject die vragen oproepen. Onderstaand vind je een aantal antwoorden op deze vragen en andere tips en wetenswaardigheden, opgeschreven vanuit de ervaringen van enkele werkgroepleden.

Wil je meer organisatorische of technische informatie: neem dan contact op met respectievelijk Glasvezel buitenaf, aannemer Allinq, de serviceprovider waar je een abonnement hebt afgesloten of een van de computerbedrijven in ons gebied die hulp kunnen bieden bij de installatie. Zie de contactinformatie.

Werkt het niet goed, zijn de providers niet bereikbaar, heb je klachten: blijf er niet mee rondlopen, ga niet mopperen, maar meldt het bij de betreffende partij. Gaat ook dit niet naar wens: stuur een bericht naar onze werkgroep; grote kans dat wij de weg weten naar een vlotte oplossing.
E: glasvezel@ingasteren.nl

Huisaansluiting en installatie

Wat moet er gebeuren voordat ik een werkende aansluiting heb?

Als het goed is heeft de graafploeg deze zomer de kabel gelegd tot aan de voorgevel (in een rolletje). Daarna volgen nog de volgende stappen tot je een werkende verbinding hebt:

 • Een medewerker van Glasvezel buitenaf (na de fusie heet dit: Delta Fiber Networks, DFN) belt voor een afspraak voor de huisaansluiting.
 • 2 medewerkers van aannemer Allinq komen langs om de kabel naar binnen te brengen, naar de meterkast of een ander aansluitpunt dat afgesproken is. Zij sluiten het 1e glasvezelkastje aan op de kabel.
 • Na 8 – 10 dagen wordt het installatiepakket (router en tv-ontvanger met toebehoren) opgestuurd.
 • Je krijgt bericht van onderaannemer Guidion namens je provider (Delta of CaiWay) dat je een afspraak kunt maken voor de installatie van het pakket.
 • Een medewerker van Guidion komt langs om je aan te sluiten. Zorg er wel voor dat je binnenhuisbekabeling (vooral de kabel naar je tv en eventueel naar een vaste computer) in orde is.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf de installatie uit te voeren of dit te laten doen door een computerservice bedrijf of andere installateur.

Nog geen afspraak kunnen maken voor de huisaansluiting?

Is iedereen in de buurt al gebeld voor een afspraak voor de huisaansluiting, maar je hebt zelf nog niets gehoord: bel dan zelf even met: 088 – 3103111.

Wie komt er allemaal in huis en hoe kan ik dat beperken?

In verband met Covid-19 of om andere reden kan het zijn dat je geen behoefte hebt aan onbekende mensen die in je eigen huis aan het werk gaan. Voor een deel kun je dat zelf beperken.

 • De huisaansluiting door de 2 medewerkers van Allinq moet echt door hen gebeuren. Na het aanwijzen/afspreken van de precieze plek voor de plaatsing van het kastje doen zij hun werk voorzichtig en zorgvuldig. Duurt hoogstens een uurtje.
 • De installatie van het pakket kun je ook zelf doen, of een familielid/bekende vragen (in plaats van een Guidion monteur). Het is zelf prima te doen; de handleidingen voor router en tv-ontvanger zijn uitstekend. Denk wel goed om de juiste keuzes voor de instelling van wifi (zie elders op deze pagina).
  Je kunt er ook voor kiezen om de installatie te laten uitvoeren door een computerservice bedrijf i.p.v. door Guidion.

Bj wie kan ik terecht met klachten ?

Ben je niet tevreden over de gang van zaken bij de huisaansluiting of bij de installatie of werkt je tv of wifi niet voldoende. Kijk dan bij de contactadressen naar emailadressen of telefoonnummers.
Het kan zijn dat het even duurt voor je telefonisch contact hebt met je provider; soms zijn er lange wachttijden, maar over het algemeen wordt je goed en vakkundig geholpen. Neem er even rustig de tijd voor. Ook de chat-functie (van bijvoorbeeld Delta) werkt heel doelmatig.

Komt je er niet uit of duurt het allemaal veel te lang: stuur dan gerust een mailtje naar glasvezel@ingasteren.nl. Grote kans dat wij de juiste instantie weten om het probleem alsnog voor je op te lossen.

Belangrijkste tip: blijf niet mopperen, maar meld je probleem of klacht; het kan even duren, maar meestal is er een oplossing.

Brief van Delta en Caiway voor nog niet aangesloten klanten d.d. 8 okt. 2020

Om de klanten die nog niet aangesloten zijn beter voor te bereiden op de installatie hebben CaiWay en Delta een brief opgesteld, die in het weekend van 10 oktober of direct daarna bij alle abonnees wordt bezorgd.

In de bijlage staat aangegeven welke werkzaamheden je van de Guidion monteur mag verwachten en welke daarvan gratis zijn dan wel betaald moeten worden.

Brief CaiWay

Brief Delta

Bijlage: Werkzaamheden Guidion monteurs

Wat gaat er mis en wat kan ik er zelf aan doen?

De installatieprocedure verloopt soms stroef; dit heeft een paar oorzaken:

 • Guidion is slecht bereikbaar voor een installatieafspraak.
 • Delta en CaiWay hebben telefonisch lange wachttijden: “er zijn nog xxx wachtenden voor u”.
 • Als de binnenhuis bekabeling niet in orde is (bijvoorbeeld geen utp-kabel beschikbaar naar de tv) kiest de Guidion monteur vaak voor een snelle oplossing door het plaatsen van een zg. powerline of een kabeltje over de plint; dit is vaak geen optimale oplossing.
 • Bovenstaande oplossing brengt soms onnodige kosten met zich mee.
 • De signaalsterkte van de standaard wifi-router van Delta en CaiWay (Genexis) is soms onvoldoende of de verbinding is niet altijd stabiel.

Wat kun je hier zelf aan doen? Er zijn meerdere mogelijkheden:

 1. Geduldig wachten als je wilt bellen met een van de providers; neem de tijd. Positief bericht: je wordt meestal goed geholpen als je verbinding hebt. Maar… laat je niet van het kastje naar de muur sturen door enerzijds CaiWay/Delta en anderzijds Guidion: je hebt een abonnement bij een van de providers en niet bij Guidion.
 2. Zorgen dat de binnenhuisbekabeling in orde is als de Guidion monteur komt voor de installatie; zie de pagina over verbeteren binnenhuisbekabeling.
 3. De installatie zelf uitvoeren of laten uitvoeren door een computerservice bedrijf dat mogelijk ook heeft geholpen bij het verbeteren van de bekabeling.
 4. Verbeterde wifi-apparatuur, en zo nodig powerlines, bestellen bij Delta of CaiWay en daarmee voorkomen dat er hogere kosten worden gerekend door de monteur.

Wat dit laatste betreft nog een tip: in veel gevallen is het verstandig eerst even uit te proberen hoe alles werkt. Is de router sterk genoeg? Zijn er andere oplossingen voor aansluiting van een 2e tv? Etc. Voorkom onnodige kosten bij de monteur of ook bij het computerservice bedrijf. Zorg dat de basisaansluitingen in orde zijn (1e tv, wifi, vaste telefoon) en neem de tijd voor andere aanvullingen.

Installatie van Delta en CaiWay router

Installatie handleidingen Delta en CaiWay

De installatie van de routers voor Delta en CaiWay verloopt vrij eenvoudig; beide maken gebruik van de Genexis router.
Beide handleidingen zijn uitstekend; in de Genexis handleiding staan nog een paar extra details.

Glasvezel beschermen

Tussen het glasvezelkastje dat bij de huisaansluiting is geplaatst en de router loopt een dun glasvezelkabeltje. Probeer dit kabeltje netjes weg te werken en te beschermen, zodat het niet toevallig door een onverwachte actie van je zelf, een meter-opnemer of een (verwarmings-)monteur beschadigd raakt. Als deze draad kapot getrokken wordt moet er een nieuwe router geleverd worden.

TV

TV aansluiten op utp kabel

Bij het opzetten van ons glasvezelnetwerk is wat de tv betreft gekozen voor IPTV: tv via internet. Dit is een meer eigentijdse techniek dan via de coaxkabel. Dit betekent dat er geen keuzemogelijkheid is tussen coax of internet (utp-)kabel.
Helaas vraagt dit in veel huizen nogal wat aanpassingen.

Hoe werkt IPTV?
Elke tv heeft een eigen ontvanger; die gehuurd wordt van de provider. Meestal is dit voor de 1e tv gratis (zit in het abonnement) en moet er voor de 2e tv extra betaald worden; vaak €5 per maand.

De beste en misschien wel enig goed manier om de tv-ontvanger aan te sluiten is via een zg. utp kabel (voor de kenners: het beste is Cat 6; Cat 5 werkt ook nog wel bij de huidige snelheden, maar zal in de toekomst misschien niet voldoende zijn).
Lukt het echt niet om een nieuwe kabel te trekken dan zijn er alternatieven (zg. Powerlines, Moca, wifi met TP-Link Deco), maar een stabiele oplossing is niet gegarandeerd. Zie ook de pagina over de binnenhuisbekabeling.
Problemen door slechte bekabeling komen o.a. tevoorschijn in haperend of stilstaand beeld of blokjes op het scherm.

Soms is de beste oplossing: 1e tv via een vaste utp-kabel (zonodig via kruipruimte of kelder), 2e tv een van de andere oplossingen. Aan te raden is om dit eerst eens uit te proberen, voordat voor een dure oplossing wordt gekozen.

Handleidingen tv ontvanger Delta en CaiWay

Andere mogelijkheden voor aansluiting 2e tv

Ook voor een 2e tv is technisch gezien de beste keuze: aansluiting via een vaste kabel (utp). Is dit echter lastig, wil je geen kabel in het zicht of gebruik je deze tv alleen maar zo nu en dan, dan zijn er nog wel een paar andere mogelijkheden om uit te proberen. Deze gaan uit van het uitgangspunt dat iets mindere beeldkwaliteit of stabiliteit van het beeld iets minder erg is dan bij de 1e tv. Dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen te gelden.

 1. Aansluiting via zg. Powerline (internetsignaal via het stroomnet) Dit is een oplossing waarbij bij de router een kastje in een wandcontactdoos wordt geplaatst, met aansluiting op internet via een utp-kabel. Bij de aan te sluiten tv wordt een zelfde kastje geplaatst, waarbij de (daar) uitgaande utp-kabel wordt verbonden met de tv-ontvanger.
  In veel gevallen voldoet deze aansluiting prima, zeker als geen beeldkwaliteit in hoogste resolutie wordt gevraagd. Is dit wel zo dan komt het voor dat het beeld gaat haperen of stilstaan. Dit soort storingen treedt vaker op als de 2 wandcontactdozen niet op de dezelfde fase (groep) zijn aangesloten of wanneer de bedrading in de meterkast en de rest van het huis verouderd is. Geschatte kosten: ca. €125; zie ook de site van Delta.
  (N.B. op veel Powerlines is ook een wifi-signaal beschikbaar; dit kan soms helpen de dekking van wifi in huis te verbeteren.)
 2. Aansluiting op bestaande coax via zg. Moca-unit.
  Aan beide uiteinden van de bestaande coax-kabel wordt een omvormer gekoppeld, die het internetsignaal doorgeeft via de bestaande coax-kabel. Deze oplossing voldoet uitstekend als apparatuur van goede kwaliteit wordt gekocht en als de kwaliteit van de bestaande coax-kabel voldoende is. Dat laatste is moeilijk vooraf te bepalen en moet uitgeprobeerd worden. Geschatte kosten ca. €100 – €120 per aansluiting; zie website Hirschmann.
 3. Aansluiting op Tp-Link Deco M5 (of M4)
  Het Tp-Link Deco systeem dient in de eerste plaats om de dekking van wifi in huis te verbeteren, en daarvoor is het een uitstekend systeem. Er zijn echter meer mogelijkheden: ook een tv-ontvanger kan op deze manier worden aangesloten.
  Het werkt als volgt: 1 Deco-unit wordt via een utp-kabel verbonden met de router. De 2e wordt geplaatst in de buurt van de aan te sluiten tv. De tv-ontvanger wordt via een utp-kabel verbonden met deze laatste unit. Het signaal wordt overgebracht via een wifi-verbinding. Of dit een werkzame oplossing is hangt helemaal af van de situatie; de sterkte van het wifi signaal is hierbij bepalend. De overdracht via wifi is bijna altijd minder stabiel dan via een kabel. Kortom: ook dit moet worden uitgeprobeerd voordat een definitieve keuze wordt gemaakt.
  Kosten voor het Deco-systeem (3 units): €129; zie website Delta.
 4. Aansluiting via mediaspeler (bijvoorbeeld Google Chromecast of Apple TV)
  Als je een mediaspeler zoals bovengenoemd aansluit op  je tv en via je smart-phone of tablet hier verbinding mee maakt (via wifi), kun je niet alleen films streamen of foto’s bekijken, maar ook de beelden van je TV-app van Delta of CaiWay doorsturen. Dit vereist wel een stabiele wifi-verbinding en de beeldkwaliteit is over het algemeen ook iets minder dan een rechtstreekse verbinding via een ontvanger. Het voordeel is echter dat je geen extra maandelijkse kosten hebt voor het huren van je (extra) ontvanger.
  De kosten van een Google Chromecast liggen tussen €45 en €85; die van Apple TV tussen €150 en €200. Apple TV heeft echter ook nog tal van andere mogelijkheden.

Tv kijken op je PC, laptop , tablet of smart-phone

De providers, zoals Delta en CaiWay, leveren standaard bij hun abonnement een tv-app waarmee je alle uitzendingen interactief kunt bekijken.
Heel handig, zo heb je op elke plek toch de beschikking over tv. Even inloggen, en je kunt kijken. Met een mediaspeler. zoals Google Chromecast en Apple TV, kun je deze beelden desgewenst streamen naar je tv-scherm.

De ervaring leert dat de kwaliteit van de beelden met de snelle glasvezelverbinding aanmerkelijk beter en vooral stabieler zijn dan eerder bij een langzame koperdraad verbinding. Het horten en stoten is verdwenen, geen stilstaand beeld, geen uitval halverwege en ….. scherpere beelden, als je laptop dit aankan.

WiFi

Router van Delta en CaiWay (Genexis)

Caiway en Delta gebruiken dezelfde Genexis router; Online maakt gebruik van een Fritz!Box.
De verhalen van gebruikers over de wifi-kwaliteit de Genexis router zijn niet zo goed. Het bereik is niet goed en de stabiliteit wordt als matig beoordeeld. Fritz!Box komt er in de verhalen beter van af.

De vraag is echter of deze beoordeling/veroordeling terecht is. Natuurlijk heeft elke wifi-bron haar beperkingen; wettelijk mag niet meer dan 100 milliwatt worden uitgezonden. Dit geldt voor alle routers, van alle leveranciers.
Onvoldoende bereik en het niet halen van de gewenste snelheden hebben te maken met het antennesysteem in de router . maar nog meer met de plaatsing. Wat dit laatste betreft heeft glasvezel een beperking: de router is via een korte glasvezel verbonden met het glasvezelmodem dat door de aannemer is geplaatst. Er is dus niet veel speelruimte om deze router om een andere plek te plaatsen, mogelijk dichterbij de plaats waar het meest gebruik wordt gemaakt van wifi.
Dit betekent dat soms gekozen moet worden voor een extra versterker, een aanvullend ‘accesspoint’ of een apart multi-room wifi-systeem dat zorgt voor een betere wifi-dekking in de ruimte.

De ervaringen van de auteur met de Genexis router zijn zeker niet slecht; dit geldt zowel voor het bereik, de gemeten overdrachtssnelheden (dowload/upload) bij een speedtest, de stabiliteit als de gebruikservaringen bij standaard internet-toepassingen.

Elders op deze pagina kun je meer lezen over de uitgevoerde metingen en de vergelijking met het TP-Link Deco M5 mesh systeem.

N.B.1: Uit deze metingen blijkt ook dat dat er veel beperkingen naar boven komen in de (verouderde) tablets en smartphones. Sommige van deze maken nog gebruik van verouderde wifi-standaards. Deze zijn dan de beperkende factor bij de gegevensoverdracht, soms meer dan router.

N.B. 2: Zowel CaiWay als Delta bieden de eerste maand of de eerste 3 maanden ‘onbeperkte’ snelheden; daarna gaat het abonnement in met de afgesproken snelheid (100Mbps of 150Mbps). Niet zelden worden de afgesproken abonnementssnelheden prima gehaald door de router, maar wordt de router beoordeeld op de (terugloop van) de nog hogere snelheden in de eerste abonnementsweken. Kortom: kijk goed of je router de snelheid haalt die hoort bij je abonnement.

TP-LInk Deco M5

De providers Delta en CaiWay hebben besloten een TP-Link Deco M5 multi room wifi systeem aan te bieden tegen een gereduceerde prijs van €129,-. De reden hiervan is de onvoldoende wifi-dekking die de Genexis router geeft in grotere huizen. Dit komt mede door de vaak niet optimale plaatsing (voor wifi) van de router ‘in de meterkast’ en de veel hogere eisen die aan wifi gesteld worden vanwege de hogere internetsnelheden  die nu aangeboden worden.

Tp-Link Deco M5 is een wifi-systeem bestaande uit 3 kleine, ronde units; elke unit is een wifi-zender/ontvanger van goede kwaliteit. Ze kunnen heel flexibel gecombineerd en geplaatst worden. Samen vormen ze een zg. multi-room (mesh) systeem.

Elke unit kan op een utp-kabel worden aangesloten, maar ze geven het wifi-signaal ook aan elkaar door. Bij handige plaatsing kan daardoor een huisoppervlak van wel 500 m² bestreken worden. Het systeem kan een hoge internetsnelheid aan, tot wel 1 GHz.
Elke unit heeft een eigen voeding (net-adapter). De eerst aangesloten unit wordt via een utp-kabel verbonden met de Genexis router. Installatie is zeer eenvoudig, via een app op je smart-phone.

Tips:

 1. Als het kan plaats de 1e unit, verbonden met de router via een utp-kabel, op een centrale plaats waar wifi het meest gebruikt wordt.
 2. Als er 3 units a.h.w. ‘op een rij’ worden geplaatst, hou er dan rekening mee dat signaalverlies van de 1e naar de 2e doorwerkt in de signaalkwaliteit van de laatste unit. Anders gezegd, voor het allerbeste bereik: sluit zoveel mogelijk units aan op een utp-kabel. Dus: even nadenken over de beste plaatsing, maar deze kan op elk moment aangepast worden.
 3. Als de Deco als wifi-systeem wordt gebruikt krijgt het hiermee opgebouwde netwerk een eigen naam. In de handleiding staat dat het wifi-systeem van de bestaande router uitgeschakeld moet worden. Dat is inderdaad in de meeste gevallen verstandig. Toch zijn er situaties, waarin het handig zou zijn om het het Genexis-netwerk en het Deco netwerk naast elkaar te laten bestaan. De auteur heeft dit getest en dit werkt zonder (vastgestelde) problemen.
 4. Soms kan wifi in een niet al te groot huis al voldoende verbeterd worden door het plaatsen van 1 Deco-unit (o.a. door een handige keuze van de plaats van de wifi-bron). Dit biedt mogelijkheden om samen met buren of bekenden een set te kopen. De units zijn gelijkwaardig en er is technisch niets op tegen om voor deze oplossing te kiezen. Kostenbesparing!
 5. Bij de Deco M5 kunnen 2 typen netwerken ingesteld worden: 2,4GHz en 5GHz. De 2e levert een aanzienlijk snelheidswinst. Worden in huis alleen relatief nieuwe smart-phones, tablets en/of laptops gebruikt (naar schatting niet ouder dan zo’n jaar of 5), dan is het aan te raden om te kiezen voor het 5GHz netwerk. Gaat dit niet goed voor oudere apparaten, schakel dan beide snelheden in. (N.B. in tegenstelling tot de Genexis router kunnen geen verschillende namen aan deze netwerken (2,4 en 5GHZ) worden gegeven.)
 6. Met de Deco kan een ‘speedtest’ worden uitgevoerd (1 van de opties in de app); deze levert een onwaarschijnlijke snelheid tot wel 900Mbps (upload). Wordt een standaard speedtest uitgevoerd die op internet te vinden is (zie elders op deze pagina), dan worden veel lagere snelheden gemeten. Deze lijken veel realistischer. Het verschil hiertussen is bij de auteur niet bekend.

Speedtest

Een goede manier om te weten of je voldoende wifi-bereik hebt op elke plek in huis is het uitvoeren van een speedtest. Het makkelijkst is dit te doen met een smartphone of tablet op verschillende plaatsen in huis. Doe dit een aantal keren op dezelfde plek, dan zie je ook of er veel variatie in zit.

Er zijn veel speedtests te vinden op internet, sommige direct verbonden aan bepaalde providers. Een geschikte onafhankelijke speedtest is de volgende: speedtestcustom

Resultaten speedtest Genexis

De auteur heeft een aantal snelheidstesten uitgevoerd, op een 5-tal plaatsen in huis: 2 zitplekken in verschillende kamers op vrij korte afstand van de router (ca. 5m, met 2 tussenmuren), 2 minder goed bereikbare plekken: keuken (ca. 10m, 3 tussenmuren), de bovenverdieping en 1 plek vlak naast de Genexis router.

De metingen zijn meerdere keren uitgevoerd; de gemiddelde waarde wordt vermeld. De meeste metingen zijn uitgevoerd voor de 5GHz band, maar er zijn ook waarden gemeten voor de 2,4 GHz band.
(1e getal: download; 2e getal: upload, waarden in Mbps)

Resultaten 5GHz band:

 • zitplek 1:  300/ 220
 • zitplek 2: 250 / 220
 • keuken:   50 / 50
 • boven:     80/95
 • router:      300/250

Resultaten 2,4 GHz band:
De waarden voor de goed bereikbare plekken waren voor de 2,4 GHz band ongeveer een kwart tot een derde van de 5 GHz waarden: ca. 70/70 Mbps. Voor de slechter bereikbare plekken kwamen de waarden voor de 2,4GHz band op ongeveer de helft, ca. 30/30 Mbps. In alle gevallen was de 5GHz band sneller.

Resultaten speedtest Deco M5

De auteur heeft ook voor de Deco M5-unit een aantal snelheidstesten uitgevoerd, op een 5-tal plaatsen in huis: 2 zitplekken in verschillende kamers op vrij korte afstand van de router (ca. 5m, met 2 tussenmuren), 2 minder goed bereikbare plekken: keuken (ca. 10m, 3 tussenmuren), de bovenverdieping en 1 plek vlak naast de Deco unit.
N.B. : voor een eerlijke vergelijking: de metingen zijn uitgevoerd bij 1 geïnstalleerde Deco-unit; de andere 2 waren niet aangesloten.

De metingen zijn meerdere keren uitgevoerd; de gemiddelde waarde wordt vermeld. De meeste metingen zijn uitgevoerd voor de 5GHz band, maar er zijn ook waarden gemeten voor de 2,4 GHz band.
(1e getal: download; 2e getal: upload, waarden in Mbps)

Resultaten 5Ghz band:

 • zitplek 1:  300/ 220
 • zitplek 2: 275 / 220
 • keuken:   50 / 50
 • boven:     70/60
 • router:      300/240

Resultaten 2,4 GHz band:
De waarden voor de goed bereikbare plekken waren voor de 2,4 GHz band ongeveer een kwart tot een derde van de 5 GHz waarden: ca. 70/70 Mbps. Voorde slechter bereikbare plekken kwamen de waarden voor de 2,4GHz band op ongeveer de helft, ca. 30/30 Mbps. In alle gevallen was de 5GHz band sneller.

Vergelijking Genexis en Deco M5

Speedtest

De resultaten van de speedtest laten geen enkel noemenswaardig verschil zien tussen de Genexis router en de Deco M5 unit. De gemeten waarden voor 1 van de minder goed bereikbare plekken (bovenverdieping) waren voor de Deco-unit iets slechter, maar het is de vraag of dit verschil groter is dan de meetfouten en de variaties die voortdurende optreden, ook door variërend gebruik van de speedtester-sites in de loop van de dag.

Opvallend bij beide wifi-systemen zijn de grote variaties van moment tot moment, zelfs gedurende 1 meting. (1 meting duurt ca. een halve minuut); de auteur kan niet beoordelen of deze verschillen groter zijn bij deze 2 wifi-systeem in vergelijking tot andere routers. Ook is de oorzaak van deze variaties niet bekend. Mogelijk hebben ze te maken met bereikbaarheid van de speedtester-site.

Normaal gebruik
Het is een genot om te merken hoe snel informatie van sites gedownload wordt, met beide wifi-systemen. Natuurlijk zie je voortdurend de beperkingen die veroorzaakt worden door grenzen van het data-verkeer ‘aan de andere kant’; zie bijvoorbeeld Buienradar bij naderend noodweer.

Maar wat betreft de vergelijking tussen de 2 wifi-systemen: geen enkel verschil merkbaar; beide functioneren uitstekend.

Deco M5 compleet: 2 of 3 units
Is er dan geen meerwaarde voor het Deco M5 mesh systeem? Zeker wel!
Deze meerwaarde komt met name naar voren bij gebruik in grotere ruimtes, huizen met wifi-gebruik op 2 of 3 verdiepingen, of bij gebruik in tuinhuis of B&B.
Door de perfecte samenwerking tussen de units wordt een grote dekking bereikt, met een uitstekende ontvangstkwaliteit. Het resultaat wordt des te beter als zoveel mogelijk units direct kunnen worden aangesloten op een eigen utp-kabel. Dit geldt sowieso bij gebruik in tuinhuis of andere verderaf gelegen ruimte.

Email aanpassen

Email adres aanpassen

Als je overstapt naar een andere provider, zoals in dit geval naar Delta, CaiWay of Online, kun je meestal geen gebruik meer maken van het email-adres van je oude provider zoals Ziggo, KPN of Xs4All. Bij KPN en Xs4All kun je je email-adres wel behouden tegen betaling; bij KPN: €7,50/maand; bij Xs4All: €15,25/maand.

In veel gevallen is het aan te raden om over te stappen naar een andere email-adres en te overwegen een niet-provider gebonden email-service te kiezen, zoals bijvoorbeeld gmail of hotmail. Daarmee voorkom je dat je op termijn nog eens moet wisselen, mocht je over 1 of 2 jaar overwegen weer te wijzigen van internet-provider. Let wel: deze provider-wereld is heel sterk in beweging en de verwachting is dat er over een paar jaar een grotere keus is tussen providers op glasvezel.

Overstappen: je hebt een half jaar de tijd

Zie onderstaande nieuwe regeling die halverwege 2020 is ingegaan; zie onderstaande tekst van Tweakers
Nederlandse consumenten behouden vanaf de komende zomer bij een overstap naar een andere internet-, telefonie- en tv-aanbieder voor de duur van een half jaar toegang tot hun oude e-mailadressen.

Deze afspraak binnen de sector is het gevolg van maatregelen die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft genomen. Het doel hiervan is om het overstappen naar een andere provider aantrekkelijker en eenvoudiger te maken voor consumenten en mkb’ers.”

Andere mogelijkheden

Behalve gmail en hotmail zijn er nog diverse andere mogelijkheden. De Consumentenbond heeft ze netjes op een rijtje gezet.

Betaald e-mailadres

Je kunt er ook voor kiezen om een betaald e-mailadres te nemen. Deze bieden vaak betere privacy garanties. Voorbeelden zijn Proton en Soverin. Proton biedt een gratis versie aan met 500MB opslag. Een abonnement start vanaf €4,- per maand. Een abonnement bij Soverin start vanaf €29,- per maand.

Eigen domeinnaam met e-mailbox

Bij de registratie van een eigen domeinnaam (bijvoorbeeld www.voornaamachternaam.nl), kun je daar via een hostingprovider een e-mailbox aan koppelen. Het voordeel is dat je niet afhankelijk bent van een provider én een professioneel-ogend e-mailadres hebt. Het nadeel is dat het installeren wat technische kennis vraagt. Kijk bij je keuze voor een hostingprovider naar de ondersteuning die ze bieden en wat hun privacy beleid is.

Tip van de auteur: je eigen naam vastleggen bij een website-provider en een daaraan gekoppeld email-adres aanmaken is zeker niet duur en technisch ook niet ingewikkeld. Kosten: ca. €3€6 per maand. Op deze manier hou je altijd zelf zeggenschap over je mail.

POP of IMAP ?

Wil je email bereikbaar maken op je smart-phone, tablet, laptop of vaste computer, dan is het nodig een aantal instellingen in je mail te maken.

Een daarvan is waar de mail bewaard en beheerd wordt. Deze keuze heeft te maken met de begrippen POP en IMAP.
Bij POP wordt alle email opgeslagen op je eigen computer; bij IMAP blijft alle mail op de server staan van de provider.

Het voordeel van POP is dat je zelf alles in beheer houdt, maar dat kan tegelijkertijd een nadeel zijn, als je harde schijf van je computer crasht ben je alles kwijt (dus: regelmatig een backup-maken). Bovendien moet je bij gebruik van POP je email beheren per apparaat. Dus heb je op je smart-phone een bericht weggegooid, dan ben je het nog niet kwijt op je tablet of laptop. Verder neemt de mail bij POP veel geheugenruimte in op elk apparaat.

Het voordeel van IMAP is dat je alles tegelijk kunt beheren, aangenomen dat je op je op al je apparaten kiest voor IMAP. Gooi je dus een mailtje bij IMAP-weg, dan ben je het ook echt kwijt op al je apparaten (voordeel en nadeel?). Ook de indeling van mappen en sub-mappen is gelijk op ieder apparaat.

Overigens: het is in principe mogelijk om op je laptop of vaste computer te kiezen voor POP en op je smart-phone en tablet voor IMAP (of andere combinaties).

Tenslotte: Delta biedt de keuze tussen IMAP of POP; CaiWay biedt alleen maar POP (voorzover bij de auteur bekend).

Email Delta instellen

Wil je email bereikbaar maken op je smart-phone, tablet, laptop of vaste computer, dan is het nodig een aantal instellingen in je mail te maken. Hieronder staan  de gewenste instellingen voor Delta-mail:

IMAP: 

 • server inkomende email: mail.Delta.nl
  gebruikersnaam: naam die je van Delta hebt doorgekregen voor je mail, bijv. AAJansen@delta.nl
  wachtwoord: zie bericht van Delta bij activering
  poort: 993; gebruik SSL
  identiteitscontrole: wachtwoord
 • server uitgaande email: mail.Delta.nl
  identiteitscontrole: wachtwoord
 • TLS certificaat: geen

POP3: 

 • server inkomende email: mail.Delta.nl
  gebruikersnaam: naam die je van Delta hebt doorgekregen voor je mail, bijv. AAJansen@delta.nl
  wachtwoord: zie bericht van Delta bij activering
  poort: 995; gebruik SSL
  identiteitscontrole: wachtwoord
 • server uitgaande email: mail.Delta.nl
  identiteitscontrole: wachtwoord
 • TLS certificaat: geen

Email CaiWay instellen

De auteur heeft niet de volledige aanwijzingen voor deze instellingen, omdat hij zelf niet beschikt over een CaiWay abonnement.

Op internet is de volgende informatieve lInk te vinden bij CaiWay: pop-smtp-instellingen