TERUG NAAR JE SCHOOLTIJD

FILM OVER SCHOOL EN ONDERWIJS IN HET DRENTS ARCHIEF

In het Drents Archief draait in de maand september de film ‘Naar school’. De beelden uit de jaren ’30 t/m ’70 zullen bij veel mensen herinneringen oproepen. Netjes in de rij naar binnen, je klompen op een rijtje in de gang, meisjes met strikken in het haar en het inktpotje in je schoolbank. Of in later tijd: jongens met lange haren, meester met een ruige baard, met je blote voeten op het sportveld en aan het eind van het jaar het schoolfeest. Kreeg je ook buikpijn van de zenuwen toen de bus van de schooltandarts het plein opreed?

De filmfragmenten zijn op verschillende locaties en scholen in Drenthe opgenomen. Niet alleen de lagere school komt in beeld, maar ook de peutertijd, het kleuteronderwijs en het voortgezet onderwijs. Er zijn prachtige opnames te zien uit de jaren ’30 van de Groen van Prinstererschool in Meppel, met gymnastiek in de schoolbanken en spelletjes op het schoolplein. Op de ambachtsschool in Emmen leren de jongens in 1951 hout- en metaalbewerking. Filmbeelden uit 1969 laten de bus van de schooltandarts zien op bezoek bij een school in Sleen.

Leerlingen van de huishoudscholen De Horizon en Tabitha in Klazienaveen komen in beeld tijdens het tuinieren, wassen en strijken, maar ook bij een uitbundig schoolfeest van Tabitha in 1971. Dansende meisjes in jaren ’70 kleding en de nonnen van de rooms-katholieke school in habijt aan de kant; het is een fantastisch gezicht. De film van basisschool De Zaaier in Zuidwolde toont een meester met een lange baard, gekleed in een bruine broek en geel overhemd. Hij zit gewoon op tafel aardrijkskunde te geven. De afstand tussen scholier en leerkracht is in 1975 letterlijk en figuurlijk kleiner geworden.

De opnames zijn gemaakt door verschillende amateurfilmers. Hun films zijn opgenomen in de collectie van DAVA, de audiovisuele tak van het Drents Archief. De filmcompilatie ‘Naar school’ is doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. De film duurt ongeveer 30 minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.