Ruimte maken in het bos

Een bult lawaai in ’t bos, tussen de Schipborgerweg en Oudemolenseweg in Gasteren. Tractor-geluiden. Gierende zaagbladen. Krakende takken. Een boom valt met een doffe dreun.

Wat is hier aan de hand? Een “harvester”, bestuurt door Wouter, grijpt een boom met z’n klauwen, zaagt ‘m binnen 10 seconden door, de klauwen zorgen voor een begeleide val van de gevelde stam, de machine ontdoet de boomstam vervolgens van takken en onregelmatigheden; en zaagt de boom tot slot in hanteerbare stukken van circa 2 meter. Dit alles binnen een minuut. Vervolgens trekt de klauw van de harvester de wortel uit de grond. Op naar de volgende boom.

Wouter legt het uit. Hij is ZZP-er en werkt in opdracht van De Bosgroep <www.bosgroepen.nl>. De Bosgroep heeft opdracht van de eigenaar, een bekende inwoner van Gasteren, het bos uit te dunnen. Dit betreft met name de naaldbomen. Met als doel om verspreiding van de letterzetter en andere boomziektes te voorkomen. Ook enkele, zieke loofbomen moeten het veld ruimen. Wouter vindt met z’n harvester de weg door het bos aan de hand van de met oranje verfstrepen gekenmerkte bomen. Een aantal bomen dragen een rood-wit lint: het zijn de zogenoemde “spechtenbomen”; Wouter attendeert hierbij op “gaten” in de top van een eikenboom: een leek zou die gaten nooit opgevallen zijn. Het is een teken dat De Bosgroep met zorgvuldigheid de keuzes gemaakt heeft welke bomen wel en welke niet gerooid worden.
Langs de weg liggen inmiddels de gerooide stammen alsof het lucifers in het doosje zijn. Met machinale kracht en opleggers vinden de bomen hun weg naar de eindbestemming, waarschijnlijk fabrieken die er papier of houtbriketten van maken. Wat resteert is een gezonder bos met meer ruimte en licht op de bodem. Voorlopig resteert een behoorlijk aangetast bospad tussen de Oudemolenseweg en Schipborgerweg: de natuur zal z’n werk wel doen en het pad zal snel herstellen.

Op Youtube staat een filmpje … helaas niet 100% scherp, het dreunen van de vallende boomstammen zorgde voor trillingen: <Klik HIER voor het filmpje>.