Portugese sferen in de Huiskamer

Afgelopen woensdag 10 augustus waren we blij dat Maria de (door ziekte uitgestelde) presentatie over haar geboortedorp Monsanto kon houden. Er waren veel belangstellenden op afgekomen en we waren met een groep van 20.

Na de koffie vertelde Maria ons eerst het een en ander over de geschiedenis van Monsanto. Monsanto is een bergdorp in het oosten van Portugal dichtbij de grens met Spanje. De huizen zijn veelal tegen de  granieten rotsen gebouwd.  Er woonden al mensen in Monsanto 2000 jaar voor Chr.; er zijn pijlpunten, grafheuvels en schilderingen gevonden, die uit die tijd stammen. Het dorp heeft verschillende overheersers gehad, o.a. de Romeinen, de Visigoten en de Arabieren. Tijdens de langdurige Arabische belegering van het dorp en het  hoog gelegen kasteel, maakten de bewoners gebruik van een geheime doorgang en wisten zo aan voedsel te komen en stand te houden. Toen ze het bijna niet langer volhielden was er een slimme vrouw die het plan had om een vet kalf over de muur te gooien naar de Arabieren. Dit gebeurde en toen trokken de Arabieren zich terug, omdat ze dachten dat de bewoners het nog heel lang vol konden houden, als ze  zelfs voedsel genoeg hadden om een kalf over de muur te gooien. Op  de eerste zondag in mei wordt deze gebeurtenis nog altijd herdacht en gevierd met een groot feest met muziek, dans, en lekker eten en gaan de mensen gekleed in de nationale klederdracht.

Het kasteel werd geschonken aan de Tempeliers en later aan de broeders van de Orde van Santiago, maar in 1308 werd het weer geconfisqueerd door de toenmalige vorst.

In 1800 werd het kasteel getroffen door een verschrikkelijk onweer en ontplofte het daar opgeslagen kruit, waardoor het kasteel een ruïne werd.

In 1939 was Monsanto de winnaar in de competitie ‘het beste dorp van Portugal’. De prijs was een zilveren haan op de kerktoren.

Het leven in Monsanto is rustig en goed. De natuur is ongerept; de olijfbomen, de cactussen en vijgenbomen geven heel zoete vruchten vanwege het grote aantal zonuren. Ook de lage druiven zijn van goede kwaliteit.

De schapen- en geitenkazen zijn heel erg lekker, bevatten geen conserveermiddelen  en worden niet in plastic verpakt.

Door het sobere leven was/is de gemiddelde leeftijd van de bewoners hoog. De mannen leven, omdat ze veel alcohol drinken, wel korter dan de vrouwen.

Water haalde men bij de bron en werd op het hoofd  vervoerd in kannen.

Hoe hoog je op de berg woonde bepaalde je status. Hoe hoger je woonde, hoe rijker je was. Beneden verbouwde men o.a. tarwe en rogge. Transport ging per ezel.

Inmiddels is Monsanto moderner en  heeft het sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw waterleiding en elektriciteit. Monsanto  heeft een Unesco Wereld Erfgoed status en moet zo blijven als het is. Toeristen, zowel uit binnen- als buitenland hebben het dorp ook ontdekt, maar er zijn wel duidelijke regels over wat wel en niet mag, want het dorp moet wel zijn oorspronkelijkheid behouden.

Tijdens de presentatie liet Ger, Maria’s echtgenoot, prachtige foto’s zien van het mooie dorp, de bijzondere rotsformaties en de tegen de rotsen gebouwde huizen.

Na het tweede kopje koffie kregen we een film te zien, opgenomen in Monsanto 45 jaar geleden. Maria’s oma was er te zien in haar zwarte kleding met hoofddoek, terwijl ze samen met Maria de vele  treetjes omhoog liep naar de ruÏne. In die tijd kon dat nog; nu staat er een groot hek omheen en is het verboden terrein.

Maria had verschillende schalen meegenomen van haar oma en een muziekinstrument. Na de presentatie waren er diverse vragen en gesprekken over het leven in Monsanto van vroeger.

Iedereen genoot zichtbaan van het kleurrijke verhaal van Maria over haar  mooie geboortedorp Monsanto.

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op 24 augustus en dan gaan we naar Landwinkel Goense in Marwijksoord. We vertrekken vanaf de Gasterije om 9.30 uur. Er is een eigen bijdrage voor dit uitstapje van 7.50 euro p.p. Mocht je je nog niet opgegeven hebben en wil  je toch meegaan, meld je je dan graag even aan via telefoon nummer 0592-785193.