In 2005 constateerde dorpsgenoot Henk Lammerts dat er in Gasteren een ooievaarspaal ontbrak. Samen met Dorpsbelangen ontstond het plan om zo’n mooie ooievaarspaal op te richten. Het benodigde hout was een gift door het bestuur van de Stichting Landgoed Ubbinksbos. De vrijwilligersclub van het dorpshuis (ten behoeve van het tuinonderhoud, reparaties en kleine aanpassingen) stak de handen uit de mouwen. Op het erf van de fam. Van Rhee verwijderden ze de bast van de paal. En maakten ze de ooievaarspaal pas-klaar.
Op 18 maart 2006 groeven de vrijwilligers een gat op/in het land van Henk Lammerts. En werd letterlijk met man en macht (… en de hulp van een tractor) de ooievaarspaal omhoog gezet. Veel dorpsgenoten waren getuige van deze oprichting. Jannie van Rhee zorgde voor een voedzame afsluiting: beschuit-met-muisjes, brokjes metworst en kaas … en de onvermijdelijke Hooghoudt jenever en Sonnema berenburg.

Sinds een flink aantal jaren maken ooievaars gebruik van het nest; of de komst van de ooievaars heeft bijgedragen aan de uitbreiding van het aantal inwoners, is nog niet vastgesteld.