Natuurwerkdag in Gasterse Duinen

Zaterdag 3 november was het weer Natuurwerkdag. Jaarlijks gaan door het hele land dan vrijwilligers aan de slag in de natuur om mee te helpen bij natuurbeheer. Dit jaar deden landelijk bijna 16.000 mensen mee van wie 1648 in Drenthe. Acht daarvan meldden zich die zaterdagmorgen bij de gereedschapsschuur van de Werkgroep Natuurbeheer Gasteren aan de Schipborgerweg. Sommigen kwamen uit Groningen en Assen, anderen van dichterbij, zoals wethouder Co Lambert en enkele vrijwilligers van de werkgroep zelf.

Na een korte introductie over de werkzaamheden van de Werkgroep en het werk van die dag toog het gezelschap met takkenscharen en trekzagen op pad. Naar een boszoom met een veldje flink opgeschoten Vogelkersstruiken en -bomen die een kopje kleiner moesten worden gemaakt. Alle stammen en takken werden tot zo’n halve meter boven de grond afgezaagd en gesnoeid zodat later deze maand de overblijvende wortelstelsels er met een minikraantje verwijderd kunnen worden. En dan moest ook al het snoeiafval nog keurig worden afgevoerd en in rillen verwerkt.

Een hele klus, maar het enthousiasme was groot, het weer was prachtig en de ondersteunende catering was van niveau. Dus na een inspannende morgen konden we tevreden terugkijken op een mooi resultaat. Als dank voor hun inzet mochten de vrijwilligers als aandenken een door Landschapsbeheer Drenthe aangeboden vogelnestkastje mee naar huisnemen.