Kunstfotograaf Iris Koffijberg in de Huiskamer

In de goedbezochte Huiskamer kwam dorpsgenoot Iris Koffijberg op woensdag 7 juli vertellen over haar werk als kunstfotograaf. Zij noemt zichzelf ‘waterfotograaf’. Ze heeft een fascinatie voor water, voor de weerspiegeling van beelden op het wateroppervlak. Bij een juiste lichtval en rimpeling van het water levert dat vaak abstract aandoende voorstellingen op.

Jaren geleden begon ze in Haarlem, waar ze toen woonde, foto’s te maken in waterbakjes. Allengs trok ze erop uit om buiten opnames te maken in grachten, sloten en plassen. Foto’s uit die periode noemt ze haar ‘stadsreflecties’. Sinds ze in Gasteren woont, nu al weer zo’n vier jaar, fotografeert ze in de natuur, veelal in de stroompjes als het Gasterense diep en het Oudemolense diep. Vooral op plekken waar zich op het water een filmpje heeft gevormd van ijzeroer levert dat prachtige effecten op. In de presentatie van haar werk op het projectiescherm liet ze daarvan schitterende voorbeelden zien.

Alle foto’s zijn onbewerkt, dus puur zoals ze het gezien heeft, maar soms spiegelt ze zulke foto’s waardoor een caleidoscopisch effect optreedt. Dan ontstaan heel nieuwe kunstwerken en soms patronen die zich goed lenen voor afdrukken op stoffen voor bijvoorbeeld kussenovertrekken of zelfs vloerkleden. Dit is een richting die ze op dit moment verder aan het onderzoeken is.

Inmiddels heeft ze een uitgebreide collectie foto’s. Die zijn te koop, maar via haar uitleenservice kun je die ook lenen. Zie https://koffijberg.com/

De huiskamerbezoekers waren zeer onder de indruk van haar presentatie, en als dank voor haar optreden bood Els van der Linden van Gasteren Goed voor Elkaar haar een presentje aan.