In – en Ontspanningsweek 2024

De In- en Ontspanningsweek 2024 was weer zeer geslaagd, vooral dankzij de inspanningen van de Kartrekkers en de andere organiserende verenigingen. Knap werk!

De Redactie heeft dagelijks, samen met de organisatoren, gezorgd voor wat sfeerimpressies en een aantal foto’s van de activiteiten. Zie onderstaande verhalen. De uitslagen per activiteit zijn te lezen in een apart bericht.

Maar …. lees vooral de verhalen van de Kartrekkers zelf in ‘De In- en Ontspanningsweek door de ogen van de Kartrekkers’.

Veel leesplezier.

Zaterdag: Klootschieten, Fietspuzzeltocht, Letterspel en Playbackshow

Zaterdag waren er vanuit alle deelnemende buurten dorpsgenoten actief bij het klootschieten. In drie ploegen werd er een prachtige route rondom Gasteren gewandeld en werden de kloten geschoten. Het liefst natuurlijk in het spoor van de paden, maar helaas lukte dat niet bij iedere geworpen kloot. Zo moest er soms gezocht worden in bramenbosjes, in de sloot, in de drenkplaats van de koeien, in de enorme plassen, die men onderweg ook tegenkwam. Dit leverde natuurlijk veel hilariteit op, gemopper, gezucht en gesteun en bovenal heel veel lol.  De boventoon werd vooral gevormd door sportiviteit in de vorm van bewondering voor door anderen met precisie geworpen kloten, naast het samen op maar weer zoek gaan naar een vermiste kloot. Verder werd er vooral ook heel gezellig gebabbeld en was er veel plezier.

De laatste groep klootschieters werd nog verrast door als laatste de Gasterije te verlaten en op pad te gaan en halverwege de tocht nog een groep achter zich te vinden, terwijl ze deze groep toch echt niet hadden ingehaald. Dit blijft voor nu nog even een raadsel.

En de winnaar van het klootschieten was Boshoek; 2: BriGos; 3: Westeinde en 4: OostZa.

Ook dit jaar weer een fietspuzzeltocht tijdens de I&O week; dit keer met een extra handicap: flinke buien. Maar tussen de buien door ook regelmatig een strak zonnetje.
In deze tocht waren er vier posten waarbij totaal verschillende opdrachten moesten worden uitgevoerd. Zo was er op post A een quiz, op post B een woordspelletje, bij post C mochten de deelnemers creatief aan het  tekenen en ter afsluiting bij post D een hilarisch behendigheidsspel.
Bij terugkomst in Gasteren kon het regenpak uit en uiteindelijk was het, ondanks de regen, een geslaagd evenement.
En de winnaar was OostZa; 2: Westeinde; 3: BriGos en 4: BosHoek
Extra foto’s toegevoegd, met dank aan Pauline en Henk Hellema.

Volleybal

Het was dit jaar een bijzondere editie van het volleyballen, georganiseerd door IJsverenigng Wintervreugd. Stromende regen in de middag (meer dan 40 mm), dus weinig keus: het wordt binnen spelen, in de zaal. Dat was even de handen uit de mouwen met een flinke ploeg: stoelen en tafels uit de zaal, vloerbedekking er uit, de bar naar de ‘huiskamer’ en het volleybalnet opzetten. Het ombouwen was in een oogwenk gebeurd. Opmerking van een van de bestuurders van Wintervreugd: “Toch mooi dat er een plan B is en dat we ook bij slecht weer kunnen volleyballen”.
De wedstrijden waren erg spannend en er werd bij vlagen goed en vooral snel heen en weer gespeeld; het leek of of de opdracht was om de bal zo snel mogelijk weer naar de helft van de tegenstander te krijgen. Dus weinig rust en weinig opbouw. Toch lijkt het wel dat het niveau erg jaar verder omhoog gaat. De vier teams deden weinig voor elkaar onder, maar BosHoek werd uiteindelijk de grote winnaar door in de onderlinge wedstrijd concurrent BriGOS in beide sets te verslaan. OostZa werd 3e en de 4e plaats was voor Westeinde.

De entourage van het jeu de boules op de vrijdagavond was wel heel bijzonder. Er werd gespeeld vanuit een open tent die over het eerste deel van het speelveld was gezet. En dat was wel nodig ook. Nadat ’s middags de regen met bakken naar beneden was gekomen (meer dan 40 mm) bleef het ook tijdens de JdeB wedstrijden niet droog.

Mooi opgelost door de organiserende Kartrekkers. Zo bleven de deelnemers droog tijdens het gooien; alleen scheidsrechter/ teller Erik de Weme moest naar buiten, maar bleef nog redelijk droog onder een paraplu.
Eigenlijk een wonder dat er gespeeld kon worden op de baan na al die regen. Blijkbaar deed het bovenste laagje grind wonderen. Tot een paar jaar geleden had de baan een speciale leemlaag, die soppig en onbespeelbaar werd na regen en die bij warm zomer slecht te bespelen was door de vele scheuren. Na de afwerking met een laag grind blijft de baan veel beter bruikbaar en dat bleek weer eens op deze avond.

Jammer voor de spelers dat de omstandigheden niet echt gezellig waren op deze avond, maar wel mooi dat de wedstrijden toch gespeeld konden worden.

Gezelschapspellen

De gezelschapsspellen, georganiseerd door de Kartrekkers, trekken elk jaar weer de meeste deelnemers en daarmee ook de meeste toeschouwers. Zo ook dit jaar en dat maakt het heel gezellig. En we troffen het met zijn allen. Het was prachtig weer en bijna alle spellen konden buiten worden gespeeld. En dat was maar goed ook; zo bleef er in de zaal voldoende ruimte voor de darters en het was wel zo rustig voor de biljarters.

Een flinke variatie aan zelf bedachte spellen, eenvoudig, maar daarom des te leuker: hengelen rond een pion, bussen ‘schieten’ met een katapult, sjoelen, etc. (zie de foto’s).
Dat zorgde soms voor hilariteit en onverwacht spektakel: een truc van een van de deelnemers bij het hengelspel: de draad met ring oprollen over de stok, zodat de lijn veel korter wordt. Het kost even tijd, maar daarna is het een ‘makkie’ om de ring over de pion te leggen. (Het is niet bekend of de Kartrekkers daarna de spelregels hebben aangepast.) Het meeste spektakel leverde het bussen schieten met de katapult. Natuurlijk gingen veel schoten mis, maar een enkele keer werden de bussen (op grote afstand) met veel geweld geraakt en gingen de meeste bussen tegen de grond. Maar om daarna ook de laatste bussen nog weg te schieten was wel een erg grote uitdaging.
Kortom: vermaak en gezelligheid troef: een zeer geslaagde avond.

En de winnaar was: OostZa; 2: BosHoek; 3: BriGos; 4: Westeinde

Het darten verliep dit jaar op rolletjes, veel soepeler dan in de afgelopen 2 jaar. Dit had vooral te maken met het tellen van de punten. Tot een paar jaar geleden werd dit altijd verzorgd door leden van de dartvereniging Annen, maar deze bestaat al een paar jaar niet meer. Vorig jaar werd dit opgelost met hulp van Gasterense  vrijwilligers, maar het is logisch dat deze niet de handigheid en (reken)snelheid hebben van geoefende darters. Dit jaar is het gelukt om drie leden van de dartvereniging uit Gieten (met grote dank!) naar Gasteren te halen om het tellen op deze avond te verzorgen. En daar is het bestuur van de organiserende sportvereniging de Rietvogels erg blij mee.

De wedstrijden verliepen weer heel plezierig. En het is toch wel leuk om elk jaar weer bijna dezelfde gezichten te zien bij het darten: iedereen verheugt zich er blijkbaar op om  weer mee te doen aan deze spannende cafe-sport.

En de winnaar was: Westeinde 2: BosHoek; 3: BriGos; 4: OostZa.

Het biljarten is sportief en gemoedelijk verlopen.
Hulde voor de dames Ineke Huizing en Marja Pappot die de eer voor Brigos en Oostza hoog hebben gehouden.
Ook een eervolle vermelding voor de fantastische score van Gert Weggemans met een winnende partij van 37 punten en een percentage van 195%!
Er is bij vlagen prachtig gespeeld en bij vlagen echt niet best.
Voor de donderdagavond resulteerde dit in de volgende scores: 1: Boshoek: 8 punten; 2 en 3: Westeinde en OostZa: 6 punten en 4: BriGos: 4 punten.
Uiteindelijk is over de 2 avonden opgeteld bij het biljarten Westeinde als beste uit de bus gekomen met 16 punten.
Boshoek is 2e geworden met 12 punten. Brigos en Oostza delen de 3e plaats met 10 punten.

De In- en Ontspanningsweek begon op de woensdag met de kindermiddag, met in het begin een lekker weertje, maar dat werd afgestraft met een fikse regenbui, maar de kids gingen vrolijk verder met spelletjes binnen.
Gelukkig begon de zon ‘s avonds te schijnen en konden we gezellig buiten met z’n allen ons beste beentje voorzetten. Als Kartrekkers is zo’n eerste dag altijd spannend, maar de opkomst was wederom fantastisch. Het voetbal was voor ons allen een domper, maar met dank aan de vrijwilligers van de Gasterije waren de bitterballen warm en de biertjes lekker koud.

Kinderspelletjes

Op woensdag was de kindermiddag ondanks de regen erg gezellig. De kids, van jong tot iets ouder, deden gezellig mee aan de spelletjes; vooral de jongsten straalden van plezier.
De spelletjes waren weer gevarieerd: van koekhappen tot met  katapult schieten, van blikjes slingeren tot schieten met een waterpistool, maar het springkussen blijft altijd een favoriet.

Toen de regenbui voorbij was mochten de kids nog lekker een pannenkoekje eten bij de pannenkoekenboerderij. Met dank aan het team van restaurant ‘Brinkzicht’.

Een heel mooi begin van de In- en Ontspanningsweek 2024!

Boogschieten blijft fascinerend, zowel voor de deelnemers als de toeschouwers.En ze troffen het weer eens. Na de stevige regenbui in de middag was het veld weer opgedroogd en was het zonnetje weer gaan schijnen, bij een lekker temperatuurtje. En dat was te merken: gezelligheid troef.

Iedereen had zich verzameld rond het veilig afgeschermde boogschietersveld aan de achterkant van de Gasterije. Drankje in de hand, lekker bijkletsen met dorpsgenoten en met verwondering (en bewondering) kijken naar het mogelijke schot in de roos van je buurtgenoot.

De wedstrijden waren weer keurig georganiseerd door de boogschietersclub. De deelnemers kregen eerst goed instructies, in alle rust, en mochten eerst even paar pijlen proberen. En dat werkte. Sommige deelnemers schoten daarna zelfs meerdere keren in de roos; knap werk!

En de uitslagen: winnaar: Westeinde; 2e: Oostza; 3e:BriGos; 4e: BosHoek.

De lucht was weer op geklaard, het zonnetje scheen en het speelveld lag er puik bij. Alle vier de wijken waren er helemaal klaar voor: de eerste ronde van het Jeu de Boules. De eindronde vindt vrijdag plaats maar vandaag konden de eerste punten gescoord worden. Geconcentreerd wierpen de spelers hun zware ballen naar dat gele kleine balletje. Dat ging velen goed af maar een enkele afzwaaier was niet te voorkomen. Om  een lang verhaal kort te maken: toen het eindsignaal geklonken had en de punten waren geteld, bleek er voor twee wijken voor vrijdag nog wel wat werk aan de winkel.
De uitslag:
BosHoek           32 punten
BriGOS             28 punten
OostZa             15 punten
Westeinde        15 punten


Voor de biljarters was het wat onwennig op deze eerste avond. Vooral voor sommige geroutineerde spelers was het wennen: een paar maanden niet gespeeld en dan volgen de ballen soms toch een andere lijn dan de bedoeld. Vooral Teunis had het lastig in zijn eerste partij. Albert Stoffers daarentegen speelde de pannen van het dak, en dat was te zien in de uitslagen.
Winnaar op deze avond: Westeinde: 10 punten; 2: BriGos: 6 punten; 3 en 4 gedeeld: OostZa en BosHoek: 4 punten.