In gesprek met Staatsbosbeheer

Op maandagavond 8 april sprak het bestuur van Dorpsbelangen met twee boswachters van Staatsbosbeheer te weten:
– Vincent de Lenne: boswachter ecologie (flora & fauna)
– Kees van Son : boswachter publiek (voorlichting, recreatie, (pers)communicatie)
Naast een boswachter ecologie en publiek is er ook een boswachter beheer, maar deze was niet aanwezig.
Voordat we onderstaande onderwerpen bespraken benadrukte Kees van Son dat het Nationaal Park Drentsche Aa het enige nationaal park is waarin je kunt wonen! Dat is toch heel bijzonder.

De volgende onderwerpen zijn besproken, waarvan hier een verslag.

a. Toekomstplannen SBB
Een aantal oud gedienden (waaronder Kees van Son) gaat de komende jaren met pensioen en daardoor treedt verjonging van het personeel op.
b. Waterstanden
2023 was het natste jaar ooit. De grondwaterstand is daardoor heel hoog en in diverse kelders staat water. Het waterschap is verantwoordelijk voor het waterpeil. Er is wel overleg tussen SBB en het waterschap.
Voor de ecologie is het hoge peil fijn, want dit levert meer kwel op. In het nationaal park kan geen water worden aangevoerd: het ligt te hoog en dan is water inlaten te duur. Bovendien ligt het park op een laag keileem (van enkele dm tot 15 meter dikte). Daardoor is het op sommige plekken inclusief de paden heel nat en op andere plekken juist niet.
c. Onderhoud zandwegen
De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de zandweg en het naastgelegen fietspad van Gasteren naar Schipborg. In het voorjaar wordt de zandweg weer geschaafd. Bij extreme weersomstandigheden is het onmogelijk zandwegen goed te houden. Recreatie botst hier met natuurbeheer. Het idee komt ter tafel de gemeente te vragen paaltjes naast fietspad te plaatsen, zodat er geen auto’s op het fietspad komen.
d. 30 km zone
De boswachters zeggen toe het te hard rijden van hun collega’s te bespreken. Het blijft wel een lastig punt.
e. Snoeibeleid
Snoeien doet groeien. Het doel van het snoeien is de bevordering van de biodiversiteit. Tegenwoordig moet er vaker worden gesnoeid t.o.v. vroeger om hetzelfde resultaat te bereiken. Dit heeft o.a. te maken met de stikstofdepositie. SBB moet meer dan 1000 ha maaien. Een
arbeidsintensieve klus. In het Anloërdiepje leeft zeldzame flora. Ingrijpen is nodig om die soorten meer licht te geven. Zo zijn er veel eiken weggehaald om de struiklagen meer licht te geven. De Amerikaanse vogelkers is een exoot en deze is daardoor met stam en al weggehaald.
De afgelopen vier jaar zijn heel droog geweest. De letterzetter (vooral op de fijnspar) profiteerde en dus zijn er veel bomen gekapt.
f. Melden van misstanden
Kom jij iets tegen in het park dat je wilt melden? Een kapot hek, een onveilige situatie met een omgevallen boom, afval o.i.d. Meld het bij één van de bestuursleden van Dorpsbelangen of bij de boswachter Kees van Son, k.son@staatsbosbeheer.nl
g. Excursie nachtzwaluw
Kees biedt aan om eind juni een avondexcursie te organiseren op het Balloërveld om op zoek te gaan naar de nachtzwaluw. Een heel bijzondere vogel. Meer details volgen dus houd de website in de gaten.
h. Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Park https://www.drentscheaa.nl/ of op de site van SBB https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/locaties/hart-van-drenthe