In elke pad of kikker kan een prins zitten!

Eén keer per jaar, meestal begin maart, kunt u ze zien ploeteren. Een man, en vrouw, of tien. In de greppels langs de Oudemolenseweg, laarzen aan, bezig met een hark om de schermen in de greppels van gras, andere planten en takken te ontdoen. Dat doen ze voor de padden die in hun trektocht naar hun voortplantingspoel naar de overkant willen. Via de schermen worden deze en andere amfibieën ‘gedwongen’ de paddentunnels te gebruiken. U kent die tunnels wel: wanneer u over de Oudemolenseweg rijdt, gaat het van van kaboem, kaboem, en dat in totaal zeven keer. Maken we die schermen niet schoon dan klimmen de dieren eroverheen en lopen of springen ze de weg op. Levensgevaarlijk.
Maar we zien zo weinig padden. Zijn ze er nog wel? Of zoals één van de vrijwilligers zei: ‘Waar doen we dit voor?’ Goeie vraag. Hoe kom je daar achter? Dat kan door in de paddentrektijd regelmatig ’s avonds bij regenachtig weer en een temperatuur van minstens 7° C de greppels met een zaklamp te controleren. Een leuk, maar tijdrovend idee. Maar er is ook een andere, denk ik betere manier om erachter te komen, of er nog padden zijn én of ze ook de tunnels gebruiken. Zet een aantal emmers aan de uitgang van verschillende tunnels en kijk ’s morgens of daar padden in terechtgekomen zijn.
En dat heb ik gedaan. Niet in de maand maart, toen het overdag prachtig weer was, maar de nachten koud en de lucht kurkdroog. Daar houden padden niet van en blijven ze zitten waar ze zitten. In de modder. Maar in de eerste week van april veranderde het weerbeeld. Een aantal nachten was de temperatuur rond 8° C met een zeer hoge luchtvochtigheid – het regende voortdurend en dáár houden padden wél van en gaan dan trekken. Op een avond trok ik de stoute paddenlaarzen aan, en regenjas en regenbroek, en heb een aantal emmers bij de ingang van drie paddentunnels in de grond geplaatst. De volgende morgen heb ik – ik zeg het maar: met enige spanning – naar de vangst in de emmers gekeken, de ochtend daarna deed Niek de Knegt dat. En niet tevergeefs. Op beide ochtenden was er in de emmers leven in de brouwerij: padden, kikkers en een enkel salamandertje. Zie foto’s. Er zijn dus nog padden en kikkers in het gebied van het Voorste en Achterste Veen én ze weten de tunnels te vinden. Dáár doen we het dus voor op ‘paddenschermenschoonmaakdag’! Want in elke pad of kikker kan een prins zitten. Je moet ze daarom altijd kussen…..

Henk Hellema