Helma Finze verdient een jubileumtentoonstelling

75 jaar geworden en 50 jaar beeldend kunstenaar: Helma Finze verdient een jubileumtentoonstelling.

De laatste 28 jaar woont en werkt ze in Gasteren. Haar belangrijkste genres zijn het stilleven en het portret, in mindere mate tuinstukken en landschappen. Voor de stillevens vindt ze de meeste onderwerpen dicht bij huis: bloemen, fruit, groenten, schalen, vazen. Maar er is ook een serie met klompen uit de collectie van het Klompenmuseum in Eelde, en een met teddyberen en poppen uit de verzameling van een vriendin. Onder de portretten valt een serie zwemmers op: staand in badkleding, bijna ten voeten uit. Verspreid over vijftig jaar maakte Finze min of meer regelmatig zelfportretten, zonder mooi- of dikdoenerij, indringend.

Uit haar schilderwerk spatten de kleuren je tegemoet. Ze gebruikt acrylverf, in de volle breedte van het palet, van felle primaire en pastelkleuren tot gedempte tonen. Ze werkt ook in aquarel en gouache en tekent in potlood en houtskool.

Finzes werk omvat een breed scala van indrukken en stemmingen, van levenslust tot beschouwelijkheid en melancholie. De tragiek van verwelkende bloemen, rottend fruit en dode dieren ontbreekt niet. ‘Maar terwijl zij gedenkt te sterven, viert ze het leven,’ schrijft kunsthistoricus en kunstjournalist Gijsbert van der Wal in het voorwoord van de jubileumcatalogus.

De jubileumtentoonstelling vindt plaats van 28 februari tot en met 25 maart in de Haagse Kunstkring, Denneweg 64, 2514 CJ Den Haag, woensdag t/m zaterdag 11-17 uur, zondag 13-17 uur. Opening zaterdag 3 maart 16 uur.