Fijnstof-meting in Gasteren

Gasteren, een mooi dorp midden in het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap De Drentsche Aa. Wie in dit dorp woont, waant zich ver weg van lucht- en milieuvervuiling. Wellicht terecht: in (de omgeving van) Gasteren is geen vervuilende industrie. En de hoeveelheid auto’s dat door het dorp rijdt, is ook acceptabel (behoudens dat met name te hard rijdende (vracht)auto’s bij menigeen de kopjes en glazen in de kast doen laten rinkelen). Maar klopt het wel dat we in Gasteren alleen schone lucht ademen? Als zand uit de Sahara over Nederland kan uitwaaien, dan kan luchtvervuiling met zuid-oostelijke wind uit het Ruhr-gebied toch ook een dorp als Gasteren bereiken? En houtkachels produceren rook … met daarin fijnstof.

Fijnstof zijn microscopisch-kleine stofdeeltjes die in de lucht zweven (aerosolen). De stofdeeltjes met het kenmerk PM10 zijn kleiner dan 10 micrometer (0,01mm) en die met het kenmerk PM25 zijn kleiner dan 25 micrometer (0,0025mm). Door hun geringe afmeting dragen deze deeltjes bij aan luchtweg- en longproblemen.De weergaven van de hoeveelheid fijnstof is in µg/m3 (microgrammen per kubieke meter; één microgram is gelijk aan 0,000 001 gram). Er is geen ondergrens waarop fijnstof nog niet schadelijk is.

Om fijnstof te meten is een project opgezet dat met name in West-Europa metingen verricht. Het bijzondere aan dit project is dat “burgerwetenschappers” deelnemen aan dit project. Het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, een aantal Groningse HBO-opleidingen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben het initiatief genomen om burgerwetenschappers te werven. Om deel te kunnen nemen dient een burgerwetenschapper zelf een “airRohr-sensor” te kopen (circa € 50). Subsidie door de Provincie Drenthe maakt het mogelijk om voor €25 deel te nemen; per postcodegebied ontvangt slechts 1 burgerwetenschapper de tegemoetkoming.

In Gasteren hangt inmiddels een airRohr-sensor (Zandkampen 8). De meetresultaten van deze sensor en die van nabijgelegen dorpen, zijn zichtbaar door op deze URL te klikken. De standaardweergave is die van fijnstof PM2.5. De waardes voor Gasteren zijn zichtbaar na het klikken op het zeskantje dat bij Gasteren hoort. En voor een grafiek: klik op [#58095].

  • Informatie over het project om de luchtkwaliteit te meten: klik hier.
  • Meetresultaten Gasteren en omgeving: klik hier.
  • Wat is fijnstof: klik hier.
  • Informatie over de gevolgen van fijnstof: klik hier.
  • Uitleg fijnstof-metingen: klik hier.
  • Artikel op RTV Drenthe over de fijnstofmetingen: klik hier.
  • Artikel op RTV Drenthe over houtkachels en fijnstof: klik hier.
  • Bouw uw eigen airRohr-sensor (alleen geschikt voor techneuten): klik hier.