Een veelbewogen ochtend in de Huiskamer

Afgelopen woensdag 16 november ontvingen we onze dorpsgenote Ruth van Dalen in de Huiskamer.

Ruth heeft een eigen praktijk Motus-Ruth. (Motus betekent beweging). De werkzaamheden die ze aanbiedt in deze praktijk zijn er op gericht mensen te ondersteunen in beweging te zijn.

Ruth nam ons eerst mee  in Beleven in Muziek (BIM). BIM is met attributen op het lichaam muziek weergeven. Muziek brengt het innerlijk in beweging.

Ruth heeft een ruime ervaring in deze methode, die veel toegepast wordt  bij mensen met een verstandelijke beperking, lichamelijke beperking, bij mensen met emotionele blokkades of burn-out klachten en bij ouderen.

Ze werkt normaliter met kleinere groepen en wij waren met 15 personen, maar ze ging bij ons allemaal langs. Ze gebruikte verschillende attributen, zoals bijvoorbeeld een zachte bal en ging daarmee  op geleide van de muziek van voet tot kruin en langs de andere kant van het lichaam weer terug. De beleving van de muziek, maat, ritme en intentie worden voelbaar gemaakt.

We konden ons voorstellen dat de BIM methode heel heilzaam kan zijn voor mensen die verlamd zijn. Wij vonden het allemaal zeer ontspannend.

Daarna gingen we aan de slag met stoeldansen. Op mooie muziek vertelde Ruth ons een verhaal, waarbij wij de bewegingen volgden. Iedereen deed enthousiast mee.

Na een tweede kopje koffie vertelde ze ons over een andere werkvorm die ze geeft: sacrale dansen. Dit zijn kringdansen.  Het heeft elementen van volksdansen. Omdat de ruimte het niet toeliet om dit  met de gasten van de Huiskamer te doen, liet Ruth ons een dvd zien waarop een zeer geoefende groep verschillende kringdansen uitvoerde. Ruth vertelde dat zij in Vries wekelijks een groep leidt die hier veel plezier aan beleeft.

Het was weer een bijzonder boeiende ochtend.

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op 30 november. Dan wordt het een creatieve ochtend, waarop we een boekdoosje gaan versieren.