Ede Hofsteenge neemt de Huiskamer mee op schoolreis naar Limburg

presentatie Ede in Huiskamer

Afgelopen woensdag 10 april was Ede Hofsteenge te gast in de Huiskamer om ons het een en ander te vertellen over een schoolreisje dat de klassen 4 , 5 en 6  ( totaal 18 leerlingen) van de school in Gasteren gemaakt hadden in 1961 onder begeleiding van meester Molema, zijn echtgenote en meester Boon. Ria  Hofsteenge, de zus van Ede, en Luchina Pieters waren ook naar de Huiskamer gekomen. Zij hadden ook deelgenomen aan dit schoolreisje, evenals Jan Tingen.

Ede had destijds een verslag van dit schoolreisje gemaakt in een schriftje en daar een aantal foto’s ingeplakt. De foto’s waren te zien op het grote scherm via de beamer. We hoorden dat de tekst van het verslag destijds door meester Molema gedicteerd was.

De reis begon op donderdag 25 mei 1961. De kinderen werden uitgezwaaid door vele moeders. De deelnemers aan het schoolreisje  van toen wisten ons precies te vertellen wie wie was. Na stops in Staphorst, de IJsselbrug bij Zwolle, de vestingwerken van Hattem en het Loo in Apeldoorn gingen ze naar het Valkhof in Nijmegen om tenslotte door te gaan naar Limburg. De reis was tot dat moment voorspoedig verlopen, maar we hoorden van Ede dat de motor van de bus vreemde geluiden begon te maken: de uitlaatpijp was gebroken. Verschillende garagehouders bleken niet in staat het probleem te verhelpen, maar een draadje deed wonderen en toen kon de bus weer door. Rond 6 uur bereikte de bus jeugdherberg ‘Molenrad” bij Sittard. Je zou verwachten dat de kinderen wel trek hadden na zo’n lange reis, maar er werd niet zoveel gegeten; het koolgerecht viel niet geweldig in de smaak, maar het toetje ging er wel in. Ede vertelde dat de “jeugdherbergvader” na afloop van het eten de werkzaamheden die er gedaan moesten worden verdeelde en zo kregen de meesten corvée. Het hoogtepunt van de dag was het kussengevecht in de slaapzaal ’s avonds.

Het was heel leuk om bij het verhaal van Ede aanvullingen en herinneringen te horen van Ria, Luchina en Jan. Roelof had een aantal jaren daarvoor ook zo’n schoolreisje meegemaakt. Ede vertelde dat meester Molenaar streng was: de kinderen moesten hun schoenen poetsen en als dat niet goed gebeurde moest het opnieuw. Als je schoenen waren goedgekeurd mocht je naar het waslokaal. Ook daar vond weer controle plaats. Het bed opmaken was ook een hele operatie en als je bed uiteindelijk was goedgekeurd mocht je naar buiten. Bij het ontbijt moest je ook je eigen lunch klaarmaken en aan het eind van het ontbijt was het weer corvée: aardappels pitten, afwassen, de was- of slaapzaal schoonmaken. Daarna vertrokken ze ze naar Valkenburg om daar de mooie grotten- aquariums te bezoeken, vervolgens naar Maastricht en de Sint Pietersberg met de kilometerslange gangen. ‘s Avonds weer terug in de jeugdherberg  was het feestavond. De kinderen kregen papier en moesten daarmee een bekend persoon maken. Het werd Sinterklaas en in een half uur tijd moesten ze hem klaar hebben. Ede bleek de gelukkige te zijn en hij had een mooie foto van Sinterklaas Ede.

De derde dag stond Vaals op het programma, en vandaar klommen ze naar het Drielandenpunt. Dat viel behoorlijk tegen, hoorden we van Ede, want het enige dat ze zagen waren drie stenen paaltjes, of je in Nederland, Duitsland of België was, was niet duidelijk. Via het mooiste deel van zuid Limburg kwamen ze in klein Zwitserland en vandaar ging de reis naar Margraten, waar ze het Amerikaanse Oorlogskerkhof met de witte kruisen bezochten. Al die jonge mannen gestorven om Nederland te bevrijden, dat maakte een enorme indruk. Moe van alle indrukken gingen ze die avond vroeg naar bed.

En toen was het alweer tijd voor de terugreis. Ze kregen een Limburgse vla van de jeugdherbergouders en vertrokken  met de bus weer richting Gasteren. Ze hadden heel veel gezien, maar vonden het ook wel weer fijn om naar huis te gaan.  Terwijl de chauffeur in Arnhem ging dineren  hadden de kinderen de gelegenheid een wandeling door Park Sonsbeek te maken. Sommigen kinderen waren behoorlijk nat geworden bij de waterval en er was zelfs een jongen die door meester Boon  van de rotsen gehaald  moest worden. In Hellendoorn was er nog gelegenheid om lekker te spelen in de speeltuin en rond 6 uur zondagavond reed de bus Gasteren weer in. Iedereen was moe en voldaan na dit avontuurlijke schoolreisje.

Na het mooie verhaal van Ede hadden Janny en Herman namens Historische Gasteren nog een leuke film van Gasteren van voor de oorlog, waarbij Ede de tekst had ingesproken. Daarna kregen we nog een film te zien: Gasteren, Land van melk en honing. Mooi om een kijkje te nemen in het Gasteren van weleer.

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op woensdag 24 april van 10.00-12.00 uur in de Gasterije.

Dan vertellen Elly Mohl en John van der Kaap ons over hun bezoek aan de Molukken.