De laatste stap voor een snelle glasvezelaansluiting – update

Vanwege een aantal reacties is onderaan dit bericht een kleine aanvulling toegevoegd.

Beste dorpsgenoten,

Het lange wachten wordt eindelijk beloond: onze snelle glasvezelverbinding komt nu echt in zicht. De eerste afspraken voor het maken van huisaansluitingen in Gasteren zijn gemaakt voor begin september; deelnemers die nog geen telefoontje hebben gehad voor een afspraak kunnen die in de laatste week van augustus verwachten. Bij iedereen die een abonnement heeft afgesloten ligt de kabel tot aan de voorgevel. Begin augustus is de technische installatie van ons verdeelstation (PoP) aan de Oudemolenseweg geïnstalleerd. Aannemer Allinq kan nu aan de slag met haar laatste onderdeel: het maken van de huisaansluitingen.

Verloopt alles naar wens?
Het graven van de geulen langs de straat en naar de huizen gaat in het hele Noord-Drentse gebied nog steeds voorspoedig. Het maken van de huisaansluitingen duurt wat langer, maar vordert gestaag. Wat minder goed verloopt is het installeren van de echte aansluiting door onderaannemer Guidion, namens de de providers CaiWay en Delta. Dit komt onder andere omdat niet alle bewoners voldoende zijn voorbereid: de bekabeling binnenshuis is vaak niet tijdig aangepast. Als de monteur van Guidion dan aan huis komt voor de installatie wordt daardoor niet altijd de optimale oplossing gekozen, wat weer leidt tot klachten en ergernis en soms tot onnodige extra kosten.

Wat moet er binnenshuis veranderd worden aan de bekabeling?
In veel gevallen moet de bestaande coax-kabel naar de tv vervangen worden door een internetkabel (UTP) of moet er een extra internetkabel naar de tv worden gelegd. In de praktijk blijkt vaak een kabel door de kruipruimte onder het huis de snelste en goedkoopste oplossing. Aansluiting van de tv via wifi is  geen stabiele oplossing. Bovendien is bij grotere huizen het wifi-signaal vaak niet sterk genoeg om op alle gewenste plaatsen voldoende bereik te hebben om overal te kunnen profiteren van de hogere internetsnelheid. Tevens moet je zelf zorgen dat er een dubbel stopcontact beschikbaar is voor het glasvezelmodem.

Maar we hebben toch recht op gratis aansluiting?
Dat klopt, maar dat geldt alleen als de bekabeling al in orde is, of als de monteur snel een ‘kabeltje over de plint’ kan leggen. Hij gaat (mag) niet boren in muren of vloeren. Is de bekabeling niet in orde dan wordt vaak een zg. Powerline voorgesteld (internet via het stroomnet). Dit is beslist geen optimale oplossing en het kost extra geld. Daarom een dringend advies: Zorg er zelf voor dat de kabel naar de tv en de extra wandcontactdoos beschikbaar zijn voordat de monteur van Guidion komt voor de installatie.

Wie kan me daarbij helpen?
Ben je er niet zeker van of een aanpassing van de bekabeling nodig is dan komt CaiWay/Delta graag langs voor een gratis kijk-afspraak en een passend advies.
Ook zijn er in onze omgeving voldoende computerbedrijven beschikbaar om hulp te bieden (bijvoorbeeld Computer Service Assen of PC-service Annen); ook deze bedrijven geven vaak gratis advies. De kosten voor aanpassing van de bekabeling zijn afhankelijk van de situatie in huis en worden doorgaans vooral bepaald door het aantal werkuren.
Klik hier voor de contactgegevens van providers en computerbedrijven.
Heb je vragen: stuur een mailtje naar glasvezel@ingasteren.nl

Tenslotte nog een tip: omdat de monteurs per aansluiting weinig tijd beschikbaar hebben zijn ze geneigd alles snel aan te sluiten zonder, samen met de klant, voldoende te checken of alles werkt. Daarna vragen ze om een handtekening. Zet deze handtekening pas als je zelf voldoende hebt kunnen checken of tv, vaste telefoon, wifi en en eventueel vaste aansluiting naar je computer naar behoren functioneren.

Namens de werkgroep glasvezel Gasteren, Ben Mulder en Meindert Krijnsen.

 

Aanvulling, 27 augustus:
De aansluiting verloopt in 2 stappen: eerst het plaatsen van het glasvezelmodem en de aansluiting van dit kastje op de kabel door de aannemer. Daarna kan iedereen een afspraak maken met de provider voor de uiteindelijke installatie; daartussen zal een paar weken verlopen, en het moment van deze afspraak kan iedereen zelf kiezen. Bij deze 2e afspraak is het handig de bekabeling in orde te hebben. Later meer details.