De Huiskamer in de ban van het Art Root Collective

Op woensdag 21 juli waren 20 deelnemers in de Huiskamer om te luisteren naar muziek van het Art Root Collective onder leiding van Geerte de Koe en Maaike van der Linde (dochter van onze plaatsgenoten Bert en Hennie van der Linde). Zij kampeerden op het terrein achter het dorpshuis. Iedere dag intensieve workshops om muziek te maken, elkaar te leren kennen en te begrijpen.

Het Art Root Collective is een groep jongeren met een vluchtelingen achtergrond (Cuba, Eritrea, Iran Syrië enz.) die samen met een groep Nederlandse jonge musici samen muziek maken. Zij ontmoetten elkaar dinsdag voor het eerst en hebben de rest van de week samen muziek gemaakt geïnspireerd door de omgeving en de mensen in Gasteren. Een diverse set instrumenten werd bespeeld zoals fluit, piano, viool, cello, gitaar, basgitaar, percussie en natuurlijk de menselijke stem.

 

Geerte de Koe hierover: ‘Tijdens het maakproces werken we in het project vaak met een thema dat we als inspiratie of startpunt gebruiken. Aan de hand van korte creatieve opdrachten creëren de deelnemers kleine stukjes materiaal. Tijdens de eerste dagen van het proces zijn we vooral bezig met het maken en verzamelen van materiaal. Hoe we het vervolgens gaan gebruiken is dan nog niet helemaal duidelijk. Samen met de groep kijken we hoe alles in elkaar kan passen, wat er nog bij gemaakt moeten worden en hoe we het gaan presenteren. We sluiten af met een concert voor publiek met een selectie uit de eigen composities.’

Dat was nog niet het geval op woensdagochtend. Er was weinig tijd voor repetitie maar de Huiskamer heeft genoten van de aangeboden muziek. Een hele fijne, geslaagde ochtend.