De Huiskamer gaat op reis met Vincent

Op woensdag 6 december bezocht de Huiskamer het Drents Museum voor de tentoonstelling Op Reis met Vincent.

Vincent van Gogh arriveert op 11 september 1883 in Drenthe. Hij verblijft drie maanden in Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en bezoekt ook Zweeloo. Uit zijn brieven aan zijn broer Theo blijkt dat het landschap hem inspireert. Hij experimenteert, oefent met kleuren en technieken. De periode in Drenthe is belangrijk voor zijn ontwikkeling als schilder.

De tentoonstelling is prachtig, want je gaat mee met Vincent in de trein en kijkt als het ware door zijn ogen naar het mooie landschap. Terwijl we in de “trein” zaten, zagen we projecties van het landschap, het station, de aankomst in Hoogeveen en verschillende schilderijen, die hij in zijn Drentse periode geschilderd heeft. Aan de muur hangen panelen met fragmenten uit zijn brieven.
Hij beschrijft daarin de schoonheid, die hij ziet in het leven van de boeren en turfarbeiders en de landschappen met plaggehutten en boerderijen.

Vervolgens zagen we in de verschillende ruimtes werken van Vincent zoals De turfschuit en Landschap met turfhoop en boerderijen  en de mooie  Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam. Ook waren er werken van zijn tijdgenoten en inspiratiebronnen, zoals  Liebermann, Mauve, Sientje Mesdag, van Ruisdael en Millet.

Het was heel bijzonder al deze werken uit zijn Drentse periode bij elkaar te zien. We waren allemaal onder de indruk van de geweldig creatieve manier waarop het Drents Museum deze tentoonstelling had vorm gegeven.

Nadat we de tentoonstelling hadden bekeken dronken we ter afsluiting van ons bezoek gezellig koffie met elkaar in het Pingo restaurant van het museum.

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op 20 december van 10.00-12.00 uur in de Gasterije.

Dan maakt Els heerlijke kerstamuses voor ons, dus dat wordt weer smullen.