De Huiskamer bezoekt Havezate Mensinge in Roden
Op 22 mei bezochten we met de bezoekers van de Huiskamer Museum Havezate Mensinge in Roden. We waren met 14 personen en met 4 auto’s reden we via een mooie route naar Roden. Daar werden we opgewacht door de 2 gidsen die ons een rondleiding zouden geven door het museum.
Havezate Mensinge heeft een boeiende historie. In 1381 leende de bisschop van Utrecht het huis uit aan zijn leenmannen, die zijn belangen in het noorden moesten behartigen. Van 1485 tot 1721 was het huis eigendom van de adellijke Groningse familie van Ewsum. Rond 1728 werd het huis flink verbouwd en kreeg het de uitstraling die het nu nog heeft. Van 1818 to 1985 woonde de familie Kymmell op Mensinge. Door stijgende onderhoudskosten was de familie genoodzaakt het landgoed te verkopen aan de gemeente Roden. Na een grondige restauratie is Mensinge sinds 1988 open als museum.
Na de introductie van de gidsen kregen we eerst een filmpje te zien over de laatste bewoonster van Mensinge, mevrouw Reina Timmermans-Kymmell. Zij vertelde dat na het overlijden van de ongetrouwde Christina Sophia Kymmel, (bijgenaamd de Joffer) in 1949, haar vader, die een verre verwant was van de Joffer, de havezate erfde. Ze kwam als kind op Mensinge wonen vanuit Rotterdam. Dat was natuurlijk een hele omschakeling. Ze vertelde dat de duiven door de kapotte ramen door het huis vlogen, dat in het water allerlei beestjes zaten (er was geen stromend water in het huis) en dat ze als gezin een geheime kamer ontdekten, omdat er een raam extra was. Die kamer zat verborgen achter boekenkasten. Mevrouw Kymmell woonde met haar gezin tot 1985 in de havezate.
Nadat we het filmpje bekeken hadden, gingen we in 2 groepen naar de havezate. Er werd tot onze verrassing opengedaan door de dienstmeid en even later kwamen ook de vrouw en heer des huizes ons begroeten. Er zou een schoolklas de havezate bezoeken en voor die gelegenheid was er een rollenspel van een aantal vrijwiligers, die prachtig gekleed waren. Wij mochten daar even van mee genieten.
De havezate en het interieur zijn in goede staat bewaard gebleven. We zagen hoe er vroeger op Mensinge geleefd werd. De gang met de vele belletjes met elk een ander geluid, zodat de bedienden wisten in welk vertrek zij nodig waren. De mooie keuken, die prachtig was gerestaureerd, de mooie kasten, het schitterende porselein, de familiewapens, de stoeltjesklok en de Friese staartklok, het mooie linnengoed, de pruikenkast, het was of we even terug in de tijd waren. En overal hingen de mooie schilderijen van Coenraad Wolter Jan Kymmell, de broer van de Joffer.
De gidsen vertelden enthousiast over de verschillende vertrekken en meubels daarin en over de diverse bewoners en lieten ons de geheime kamer zien. Het was een zeer boeiend bezoek.
Na de Havezate gingen we Roden in om daar in een restaurant op de Brink te genieten van een kop koffie met iets lekkers.
Het was een zeer geslaagde ochtend.
De volgende Huiskamerbijeenkomst is op 5 juni van 10.00 tot 12.00 uur in de Gasterije.
Dan spelen we muziekbingo en kunnen we onze kennis van muziek weer wat bijspijkeren.