Rectificatie Huiskamerbijeenkomst 22 november

Hieronder wordt voor de Huiskamerbijeenkomst van woensdag 22 november een presentatie aangekondigd over een ‘aandachtvol ingekleurd afscheid’ door Mandala Uitvaartbegeleiding. Helaas kan deze presentatie op die dag niet doorgaan vanwege een uitvaart. In plaats daarvan zullen spelletjes gespeeld worden.


Woensdag 8 november brachten we met de Huiskamer een bezoek aan het TT-circuit in Assen. Het idee hiervoor was opgebracht door Jan Tingen, die er 43 jaar als vrijwilliger werkzaam is geweest. Jeannet had geregeld dat we een rondleiding zouden krijgen.

We begonnen met koffie in een van de VIP-rooms met uitzicht op de baan, waar een aantal auto’s aan het oefenen was. Daarna begon de rondleiding door Johan, een van de vrijwilligers. Hij vertelde dat er 1500 vrijwilligers werkzaam zijn op het circuit. We namen eerst een kijkje in het medisch centrum en hoorden dat er een eigen ambulance is op het terrein om in het geval van een incident direct een gewonde naar het medisch centrum te vervoeren. Zolang de ambulance op het circuit rijdt, wordt er niet gereden door de coureurs. Bij een valpartij moet een coureur zich altijd melden bij de medische dienst, zelfs als hij alleen een pijnlijke vinger heeft. Pas na het OK van de medische staf mag hij weer gaan rijden. Wanneer dit niet gebeurt mag de coureur niet door.

We hoorden dat TT staat voor Tourist Trophy. De naam was al in gebruik op het Isle of Man in Engeland, maar zij vonden het goed dat Assen dezelfde naam zou gaan voeren. De eerste TT werd gehouden in 1924. Het circuit is wel diverse malen aangepast. Een gevaarlijke bocht, waar nog al eens ongelukken gebeurden werd veranderd; het bleek een mentale kwestie. De coureurs konden geen diepte zien op het zwarte vlak in die bocht. Er werden schermen aangebracht, die tijdens een race weggehaald konden worden, waardoor er uitzicht was op een groen weiland. Het aantal ongelukken daalde door deze aanpassing aanzienlijk.

We zagen de gebouwen voor de technische staf, de kleine en de grote perskamers voor wel 450 journalisten, diverse VIP-kamers, de restaurants en de kantine voor de vrijwilligers.  We hoorden dat in de Race Control room op talloze schermen alles wordt bijgehouden.

Men moet bij de races rekening houden met het aantal decibel. Het maximum is 101 db, Behalve 4 dagen per jaar, het TT weekend, dan mag dit overschreden worden. Per glasvezel kan men het geluid monitoren en wanneer het hoger is krijgt een coureur een waarschuwing en het advies een demper te gebruiken. Bij een tweede overtreding mag hij niet verder gaan.

We genoten van de rondleiding. Kwamen op plekken waar je normaal niet komt. We mochten zelfs even op het podium van de winnaars staan. Iedereen was zeer onder de indruk van de geweldige organisatie. Alles zag er tiptop uit. Jan kwam veel oude bekenden tegen, die het duidelijk leuk vonden hem weer te zien.

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op woensdag 22 november van 10.00-12.00 in de Gasterije.

Dan krijgen we een presentatie over een aandachtvol ingekleurd afscheid (Mandala uitvaartbegeleiding).