De ‘heideclub’ sluit jaar tevreden af

Nu het vogelbroedseizoen weer begonnen is trekt de werkgroep Natuurbeheer Gasteren – in de volksmond de ‘heideclub’ – zich weer even van de heide terug. Ieder z’n beurt.

Het afgelopen seizoen werden we gelukkig niet meer gehinderd door beperkende coronamaatregelen en konden we vol aan de bak. Er is dan ook veel gebeurd. Het was het eerste jaar dat we op de heide geen grote Vogelkersstruiken meer hoefden te verwijderen en konden volstaan met het handmatig ‘plukken’ van alleen de nieuwe jaarlingen. Daardoor bleef tijd over om ook in de bosgebieden die de heide omzomen de Vogelkers te lijf te gaan. Dat is van belang om verspreiding van bessen, en dus zaden, naar de hei te voorkomen. Een meer preventieve aanpak dus.

Zo is een begin gemaakt met het in de boszoom ‘ringen’ van Vogelkersbomen. Daarbij wordt de schors rondom de stam over zo’n 30 cm verwijderd om de sapstromen te onderbreken. Op deze manier sterven de bomen op natuurlijke wijze af waarbij er volgens kenners geen of weinig nieuwe jaarlingen meer teruggroeien. Landschapsbeheer Drenthe verzorgde speciaal voor onze groep weer een cursus om dit werk goed uit te kunnen voeren.

Op een andere plek in het bos, met nog enige heide en veel Vogelkersbomen, zijn die laatste met wortel en tak verwijderd om een meer open ruimte te creëren. Daardoor krijgen de omringende andere bomen, zoals eik en krent, meer ruimte en zonlicht en kan de nog aanwezige heide zich weer ontwikkelen en uitbreiden. En passant ontstaan zo ook mooie doorkijkjes naar het aangrenzende heidegebied.

En bij het ‘geitenweitje’ aan de Oudemolenseweg is een laatste veldje van dichte Vogelkersopslag opgeruimd. De wortelstronken zijn weer met een kraantje verwijderd, en de grond geëgaliseerd zodat zich daar weer nieuwe heide kan ontwikkelen.

Al met al genoeg, vonden we, om het seizoen met een voldaan gevoel af te sluiten. Dat deden we zoals inmiddels gebruikelijk is met een gezellige brunch op ‘ons honk’ bij de familie Porringa.
Voordat we ons gereedschap daar opsloegen voor het zomerreces, heeft de werkgroep nog een morgentje de voortuin en omgeving van het Dorpshuis opgeschoond.

Voorlopig hoort u even niets van ons. De eerste woensdag in september gaan we weer van start.

Heeft u vragen over onze werkgroep? Neem dan contact op met Herman Roepman via 0592-269486 of herman.roepman@outlook.com .