Binnenkort in theater De Gasterije de voorstelling “Goudmerels”!

Op zondagmiddag 7 mei 2023 aanvang 15.00 uur speelt “Toneel Overdag” van Stichting Theaterwerkplaats Het Hek in dorpshuis de Gasterije te Gasteren ”Goudmerels” van Chrétien Schouteten

In 1938 vlucht Lise Meitner, een Joodse natuurkundige, met behulp van de Groningse hoogleraar Dirk Koster uit Nazi-Duitsland naar Nederland. Lise Meitner stond op het punt om, samen met de Duitse chemicus Otto Hahn, kernsplitsing te ontdekken, de basis voor de ontwikkeling van kernenergie maar ook voor die van de atoombom.
We maken de angstige vlucht van Lise mee, we horen de Emslandkampen, over de onwil van Nederland om Joodse vluchtelingen op te nemen. We zien de innerlijke strijd van Lise Meitner die haar land wil ontvluchten en toch weer niet.
We worden geconfronteerd met de vragen van Dirk Koster achteraf: heb ik genoeg gedaan tegen de Nazi’s? Heb ik genoeg gedaan voor de mensen die het minder goed getroffen hebben dan ik?
We zien na de oorlog Lise Meitner worstelen met het idee dat kernsplitsing heeft geleid tot de atoombom waarmee de mensheid zichzelf kan vernietigen. En door alles heen speelt steeds weer de tegenstelling tussen vrijheid en onvrijheid.

Regie: Peter van Kruining
Produktie: Toneel Overdag

 

Informatie en reserveringen: www.theaterwerkplaatshethek.nl of 06-52461590