Werkgroep Energietransitie Gasteren, wat gebeurt er?
Op 12 juni j.l. was er in ons Dorpshuis een informatiebijeenkomst over de energietransitie samen met de gemeente. Uit de in april gehouden enquête vindt het merendeel van de bewoners het belangrijk dat wij op termijn aardgasvrij wonen, al zijn er ook zorgen over hoe dit te bereiken. Kan dit voor mijn woning, hoe hoog zijn de kosten om dit te realiseren, kan dit met de huidige overbelasting van energienet?
De werkgroep is verder aan de slag gegaan om de transitie concreet te maken in een Dorpsuitvoeringsplan (afgekort in DUP). Dit doen we samen het flexteam warmtetransitie van de provincie Drenthe en de gemeente Aa en Hunze.
Centraal in het Dorpuitvoeringsplan staan de mogelijkheden voor energietransitie in Gasteren: welke routes staan er open, waar zien we de knelpunten en wat zijn mogelijke oplossingen. In een aantal sessies hebben we gewerkt aan de ambitie (de uitdaging is om alle panden van het gas af te krijgen). Welke technieken en mogelijkheden vinden wij hiervoor geschikt in Gasteren. In deze oriënterende fase worden veel mogelijkheden genoemd: manieren voor opwekking, opslag en delen van energie; kleine warmte netwerken (per huizenblok, wijkje); enz. En kunnen we eventuele knelpunten oplossen? Belangrijk om te weten is dat in het Dorpuitvoeringsplan geen verplichtingen komen te staan voor de bewoners.
Naast de ambitie (wat kunnen en willen wij bereiken en wanneer) en de mogelijkheden, is er een derde belangrijk element in het Dorpsuitvoeringsplan: hoe kunnen wij jullie als inwoners hierin meenemen? En dan niet alleen informeren, maar we zijn ook benieuwd naar jullie ideeën. Daarvoor gaan we eind januari / begin februari weer een dorpsbijeenkomst houden. Dit willen wij doen op een zaterdagochtend met aansluitend een lunch aangeboden door de Werkgroep. Naast het geven van een update over het Dorpsuitvoeringsplan komen er presentaties over actuele onderwerpen waaraan je als inwoner nu veel kan hebben. We denken op dit moment aan subsidies en energiecontracten en hiervoor nodigen we specialisten uit.
In vervolgsessies, bijvoorbeeld tijdens inloopavonden, gaan we jullie ideeën en input verzamelen.
Kortom, houd de agenda in de gaten. Zodra de bijeenkomst is gepland, plaatsen we deze op InGasteren! Natuurlijk kunt u ook weer een groene flyer in de bus verwachten.
Werkgroep Energietransitie Gasteren