Met de Huiskamer op reis door India
Op woensdag 17 januari kregen we in de Huiskamer bezoek van Henk Takens. Henk is een groot liefhebber van India. Hij heeft ons bij een eerdere gelegenheid al eens verteld over een reis die hij daarheen maakte. Dit keer vertelde hij ons over het gebied waar hij diverse malen doorheen was getrokken. Er was veel belangstelling voor het verhaal van Henk want we waren met 19 personen.
Tijdens zo’n reis ben je een paar weken van de wereld, vertelde Henk. Je hebt je telefoon niet bij je (er is geen bereik in de bergen). Henk volgde een pelgrimsroute langs verschillende heilige plaatsen om tenslotte uit te komen bij de gletsjer waaronder de Ganges, de heilige rivier, vandaan stroomt. Henk vertelde dat echte pelgrims de route van 6000 km lopend afleggen; hij reisde gedeeltelijk per bus en gedeeltelijk te voet. Er zijn ook mensen die zich laten dragen, ofwel in een soort stoel met vier dragers of in een mand op de rug van één drager, die de mand aan een band om zijn hoofd draagt. Die dragers moeten ontzettend sterke nekspieren hebben. De beste tijd om zulke reizen te maken is oktober, november.
De pelgrimsroute begint bij Haridwar, een heilige plaats gelegen aan de uitlopers van de Himalaya. Haridwar is één van de vier heilige plaatsen waar miljoenen Hindoes zich verzamelen voor het religieuze feest Kumbh Mela dat eens in de 12 jaar gehouden wordt. Via treden bereik je de rivier de Ganges. Langs de rivier zijn allerlei tentjes, waar kappers, masseurs, zelfs tandartsen aan het werk zijn en de pelgrims verzorgen/behandelen. De taal is geen probleem tijdens het reizen door India. Door het koloniale verleden is Engels de tweede taal daar en die wordt door vrijwel iedereen gesproken.
Vandaar gaat de route naar Rishikesh. Rishikesh staat bekend als de yoga- en meditatiehoofdstad. Henk liet ons een paar dia’s van yogi’s zien in allerlei moeilijke houdingen en die gaan we beslist niet nadoen, want dan zitten we helemaal in de knoop en komen we er niet meer uit.
Vanuit Rishikesh, met ook weer een heilige tempel, gaan bussen de bergen in. Henk liet dia’s zien van volle bussen, met zelfs mensen op het dak. Soms wordt er wat bagage verloren, maar dan gaat de bus weer terug om die op te halen. Soms ligt er een koe op de brug op de route. Dan moet er gestopt worden en gewacht, want de koe is een heilig dier.
Vervolgens gaat de busreis naar de tempel van Badrinad. De wegen zijn best gevaarlijk hoorden we, want er zijn regelmatig aardverschuivingen. De bus van Henk kon op een gegeven moment niet verder vanwege zo’n aardverschuiving en toen is hij verder gaan lopen. Er was geen plek in het hotel (hij wilde niet op een matje op de grond liggen in het andere hotel), maar omdat de bussen niet verder konden, bleek hij de enige gast te zijn en kon dus toch een kamer krijgen.
We zagen een ruig bergachtig landschap en hoorden dat er op sommige stukken eenrichtingsverkeer was. Van 10.00 tot 12.00 uur alleen verkeer omhoog en van 14.00 -18.00 uur alleen verkeer omlaag.
Als je op het terrein van de tempels komt moet je je schoenen uitdoen. Sommige heilige plaatsen bestaan slechts uit een paar huizen en een kleine tempel.
Henk liet ons een foto zien van een pelgrim die al 3000 kilometer had gelopen. Hij at alleen gebakken brood en rijst en dronk alleen maar water. Henk was een dag bij hem gebleven en hij gaf hem zijn paraplu, waar hij heel blij mee was.
We zagen een bloedstollende dia van een bus die vlak langs een ravijn reed van waaruit een schitterende waterval naar beneden stroomde. Tenslotte werd het einddoel van de route bereikt: Gomukh, waar de Ganges onder de gletsjer vandaan stroomt.
We genoten van het verhaal van Henk en de mooie dia’s. Het was een schitterende reis die we mee mochten maken en we konden Henk’s fascinatie voor dit prachtige land goed voorstellen.
De volgende Huiskamer bijeenkomst is op woensdag 31 januari van 10.00 -12.00 uur in de Gasterije. Dan vertelt Meike Kuin, een diëtiste, ons het een en ander over goede voeding voor ouderen.