Geringde bomen
Als u deze herfst door het meest oostelijke deel van het bos- en heideterrein juist ten noorden van Gasteren loopt (dus ten oosten van de Schipborgerweg), dan kunt u, met een beetje geluk, in het bos bomen zien met een opvallende lichte band om de stam. Op een hoogte van ongeveer 125 cm ontbreekt bij deze bomen de donkere bast waardoor het lichte hout zichtbaar is.
Het gaat hier om een bosbouwkundige ingreep van de natuurwerkgroep om volwassen Amerikaanse vogelkersbomen (bospest) ‘op stam’ te laten sterven. De bast, en dan vooral het vlak daaronder liggende cambium (de dunne laag waar de sapstromen van de boom doorheen gaan) is met een kleine bijl weggehakt. De sapstromen van de boom komen dan tot stilstand. Dus: in het najaar geen voedsel van de bladeren naar de wortels en in het voorjaar geen voedsel van de wortels naar de bladeren. De boom gaat dood.
Je zou de bomen natuurlijk ook kunnen omhakken of omzagen. Dat kan. Maar dan ontstaat op de plaats van de omgehakte boom een open plek waar, gestimuleerd door een overdaad aan licht, binnen de kortste keren weer vogelkerszaden ontkiemen. Als de geringde boom langzaam afsterft zal deze geleidelijk worden overgroeid door de omringende bomen. In dit bos zijn dat vooral inlandse eiken.
Het is dus een kwestie van een langzame overgang.
Overigens gaan we als groep ook vrolijk verder met het uitspitten van de kleinere vogelkersen. Elke woensdagochtend. Dat blijft nodig om de heide open te houden.
De natuurwerkgroep