Flower Power voor de Huiskamer

Op 22 januari maakten we met de Huiskamer een uitstapje naar Drents Museum De Buitenplaats in Eelde. We waren met de Huiskamer al eerder in De Buitenplaats geweest, maar recent is het museum onderdeel geworden van het Drents Museum. Het Drents Landschap is eigenaar van het museumpaviljoen, het Nijsinghhuis, de Oranjerie en de brasserie  en draagt zorg voor het beheer.

In de  openingstentoonstelling ‘Power to the Flower – Bloemen in de art nouveau’ staan bloemen in de kunst van de Nederlandse art nouveau centraal. De bloem als symbool voor de komst van een nieuwe tijd, bloemen dragen immers zaden voor een nieuw leven.

oplus_1048610

We waren met een grote groep van wel 18 personen. Na aankomst bij het museum dronken we eerst gezellig koffie met elkaar in Brasserie Röling. De taarten zagen er wel heel aanlokkelijk uit en menigeen besloot koffie met taart te nemen. Na de koffie gingen een aantal mensen de mooie tuin in, die zelfs in dit seizoen de moeite waard is met de vijver en de verschillende doorkijkjes met fraaie beeldhouwwerken.

oplus_1048610

Daarna gingen we naar het museumpaviljoen. Daar waren we onder de indruk van de prachtige schilderijen, vazen,  fotocollages, gebruiksvoorwerpen en serviesgoed. We zagen fraai gestileerde bloemen als versiering van behang, stoffen, spiegels, een kamerscherm en serviesgoed. Het Drents Landschap heeft een bloemenroute door de tentoonstelling ontwikkeld. Bij verschillende objecten is niet alleen het kunsthistorische verhaal te lezen, maar ook meer informatie te vinden over de bloemen die zijn afgebeeld.

Nadat we de tentoonstelling hadden bekeken was er nog even tijd om het Nijsinghhuis te bekijken. We werden binnengelaten in de gezellige warme keuken en konden daarna op eigen gelegenheid de benedenverdieping bekijken. Het huis had verschillende functies gehad in het verleden, o.a. als gemeentehuis van Eelde. In 1971 hebben het echtpaar Janneke en Jos van Groeningen het gekocht voor  het symbolische bedrag van 1 gulden en restaureerden het volledig volgens de regels van Monumentenzorg. Voor het interieur werkten ze samen met de kunstenaars Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese en Pieter Pander. We keken onze ogen uit in de verschillende kamers  en de mooie hal met de prachtige sterrenhemel. Rond 12 uur gingen we weer richting Gasteren. Het was een zeer geslaagde ochtend.

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op woensdag 5 februari 2025 van 10.00-12.00 uur in de Gasterije. Dan krijgen we prachtig film en fotomateriaal  over Gasteren te zien van Roelof Bonder.