Afrastering in Ubbinkbos

De laatste weken vroegen verschillende dorpsgenoten zich af waarom een deel van Ubbinkbos was afgesloten met hoge omheiningen.

Jaap Ringrose heeft contact gezocht met de beheerders van dit bos; uit een email van Harm Oterdoom bleek dat jonge bos-aanplant beschermd moet worden tegen de reeën. Zie onderstaande uitleg.


Dank voor je bericht en de vraag naar ons reeraster. Want dat is het: een raster om reeën uit te sluiten.

In het Ubbinkbos is indertijd bij de eerste bebossing veel gebruik gemaakt van fijnspar – en met succes! Toen, halverwege de 20e eeuw, werd Drenthe redelijk geschikt geacht voor fijnspar, onder andere vanwege de iets hogere neerslag en hogere luchtvochtigheid.
De weersomstandigheden in de afgelopen jaren waren evenwel minder gunstig, of beter gezegd: extreem droog. Dat heeft geleid tot een verzwakking van de fijnspar die vervolgens aangetast kon worden door diverse insectensoorten. De Boekdrukker is daarvan de bekendste.
Sinds ongeveer een jaar hebben we forse neerslagoverschotten; maar voor veel fijnsparren in het Ubbinkbos kwamen die te laat. In de eerste maanden van ’24 is er dan ook het nodige gekapt, vooral fijnspar.
Na de kap willen we op de open stukken bosgrond verjonging van de grond krijgen. Dat moet dan wel gebeuren met boomsoorten die het kunnen uithouden in het toekomstige klimaat en die met de huidige stikstofbelasting en verzuring overweg kunnen. Dan komen we uit bij loofboomsoorten waarvoor het ree helaas grote belangstelling heeft. En reeën zijn er in overvloed in Drenthe…..

Als eerste stap van de verjonging wordt dus  het raster geplaatst  om te voorkomen dat het plantsoen opgegeten of geveegd wordt.
Tegelijkertijd nemen we in het Ubbinkbos deel aan een Europees project dat onder leiding van de Bosgroepen wordt uitgevoerd. Op hun website vind u meer informatie: Project LIFE Climate Forest

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en wens u nog veel wandelplezier in het Ubbinkbos! 

Met vriendelijke groet,
Harm Oterdoom
Stichting Landgoed Ubbinkbos (SLUB)
Website: www.aandedrentscheaa.nl