De Huiskamer bezoekt Historische Scheepwerf Wolthuis

Op woensdag 4 december maakten we met de bezoekers van de Huiskamer een excursie naar de Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer. De Historische Scheepswerf Wolthuis is een ambachtelijke veenkoloniale scheepswerf en een historische plek.

Normaliter is de werf alleen op dinsdag-, donderdag-, en zaterdagmiddag geopend, maar Ina had kunnen regelen dat wij  met de Huiskamer op woensdagochtend een rondleiding konden krijgen.

Na een mooie rit langs oude boerderijen bereikten we de scheepswerf, waar we gastvrij ontvangen werden met koffie en cake in het warme bezoekerscentrum.  Na de koffie kregen we een informatieve film te zien.

In de zeventiende eeuw begon de turfwinning in de veenkoloniën van Groningen. Om de turf per schip naar de stad te vervoeren werd het Winschoterdiep gegraven.  Vanuit de werf in Sappemeer was er een aansluiting op het Winschoterdiep. We zagen beelden van mensen, vaak vrouwen, die kleine scheepjes met turf trokken. Als men meer geld had kon men een paard huren om het schip voort te trekken. Maar weldra waren er grotere schepen nodig voor het vervoer van de turf.

In 1680 werd het eerste schip  van de scheepwerf hier te water gelaten. Sindsdien zijn er vele honderden houten en stalen schuiten, snakken, pramen, tasken, tjalken, schoeners en bolschepen gebouwd en gerepareerd.

Eind jaren zeventig van de vorige eeuw werd het Windschoterdiep ter plaatse gedempt en verloor de  werf zijn bestaansmogelijkheid doordat er geen schepen meer konden komen. In 1983 werd de werf gesloten.  Nu is de werf een museumwerf waar men kan zien hoe een schip vroeger werd gebouwd, maar het is tevens een werf voor restauraties, onderhoud en reparaties aan (historische) schepen.

Onze gidsen Ton en Jan wisten vele mooie verhalen te vertellen over het harde bestaan van weleer. Ze namen ze ons mee de timmer-werkplaats in. Het was goed dat we onze winterjassen weer aangedaan hadden, want in de loods was het bitter koud. We zagen een enorme collectie  gereedschappen en machines. We kregen uitleg over hoe spanten gemaakt werden, hoe gaten geponst en nagels geklonken werden en hoe het geheel waterdicht werd gemaakt , want lekkage was natuurlijk funest. Het was loodzwaar werk, want het was aanvankelijk nog allemaal handwerk. Later kwamen er stoom- en nog  later electrisch aangedreven machines, die het werk wat makkelijker maakten, maar er gebeurden ook de nodige ongelukken met al die zware apparatuur.

We waren allemaal zeer onder de indruk van wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een schip. Het was een geweldig interessante ochtend.

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op woensdag 18 december van 10.00-12.00 uur in de Gasterije. Dan gaat Els kerstamuses met ons maken.