De Huiskamer bezoekt Folly Art Norg

Woensdag 14 augustus maakten we met de Huiskamer een uitstapje naar Folly Art Norg. Dit is een jaarlijks evenement  in Norg in de maand augustus. In een wandelroute van  ca. 7,5 km vind je iedere paar honderd meter een folly *. Folly Art Norg is een kruising tussen architectuur, land art, design, bouwkunst, vakmanschap en kunst in de openbare ruimte.

* Een folly is een bouwwerk, ongeschikt voor huisvesting of andere functies en dient uitsluitend een decoratief, kunstzinnig of ludiek doel.

Els had de wandeling gemaakt en was zeer enthousiast, maar een dergelijke wandeling was niet geschikt voor de bezoekers van de Huiskamer en daarom had Els een route met de auto uitgezocht, waar we toch een aantal van de Folly Art kunstwerken konden bekijken.

Vanwege de extreme hitte van de afgelopen dagen hadden we verschillende afmeldingen, maar we waren desondanks met een groep van 11 personen. Rond kwart voor tien vertrokken we met drie auto’s richting Norg. Els, als onze reisleidster, voorop. We reden naar verschillende plekken waar we de auto konden parkeren en liepen vandaar dan nog een stukje naar de kunstwerken. Els gaf ons uitleg over wat de kunstenaar bedoelde uit te drukken met zijn werk.

De eerste folly Pics or it didn’t happen deed denken aan een hunebed, maar dan rechthoekig, zoals de beelden die we zien via een mobiele telefoon. De rest van de wereld buiten de foto valt weg; de ervaring van het leven wordt gevat in een rechthoek.

Belasting Paradijs is een folly waar je doorheen kan lopen. Je loopt tussen twee muren met allemaal brievenbussen. Nederland is een belastingparadijs voor multinationals. Er wordt jaarlijks miljarden aan belastinggeld ontweken. Door de wind klepperen de brievenbussen.

 Stairway to Heaven (naar de titel van het lied van Led Zeppelin): een touwladder, dat langzaam verdwijnt in de kruin van een hoge boom en zo onzichtbaar wordt en lijkt op te gaan in het hemelse. Onderweg naar boven komt de klimmer een spiegelend obstakel tegen. De klimmer komt zichzelf tegen in de egocentrische race naar de hemel. Moet het doel worden losgelaten?

In Drift, een geweldige constructie van organische vormen en dynamische lijnen van kobaltblauw hout, meenden wij een dier te zien of een tsunami , maar we hoorden van Els dat de kunstenaar de ongetemde kracht van de natuur weergeeft. Het symboliseert zowel de schoonheid als de nietsontziende kracht van de natuur.

De werken stonden allemaal op plekken midden in de prachtige natuur. De kunstenaars willen de bezoekers tot denken aanzetten over onze manier van leven en onze omgang met de natuur.

We hebben al met al een flink aantal van de follies bekeken. Eén van de favorieten was Lembi.  Een prachtige constructie van hout, opkomend vanuit de grond, nodigt uit om een nieuwe veilige ruimte te herontdekken binnen de geordende wanorde van de natuur. De locatie was ook fantastisch.

We hadden water bij ons, omdat bij het rustpunt alleen tijdens het weekend koffie en thee te krijgen zijn. We waren net water aan het uitdelen, toen we de eigenaar zagen en hem vroegen of het misschien toch mogelijk was om koffie te drinken met onze groep. Hij overlegde even met zijn echtgenote en jawel: we konden plaatsnemen in hun heerlijke tuin en kregen koffie met een plak lekkere kandijkoek. We genoten van de koffie en hun gastvrijheid.

Hierna bekenen we nog een aantal  mooie kunstwerken en net toen het begon te regenen zaten we weer in de auto op weg naar Gasteren. Daar arriveerden we om twee uur. Het was een lange excursie, maar iedereen had ervan genoten. Met dank aan Els voor de geweldige voorbereiding.

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op 28 augustus van 10.00 tot 12.00 uur in de Gasterije.
Dan vertellen onze dorpsgenoten Kitty Middelham en Niek de Knegt over hun reis naar de Noorse eilandengroep de Lofoten.