Beschermen tegen cyber-aanvallen

In de persconferentie over de situatie in de Oekraïne (donderdagmiddag 3 maart 2022) bracht Premier Mark Rutte het onderwerp “beschermen tegen cyber-aanvallen” ter sprake. Dat advies is de aanleiding om een bericht over de veiligheid van de internetverbinding op te stellen. Zie #9 Tot slot.

Schaam u niet indien u weinig begrijpt van hetgeen op deze pagina beschreven is. Blader dan meteen door naar #7 Hulp nodig.

Deze pagina pretendeert niet alwetend te zijn, verre van dat. Het poogt slechts een aanzet te zijn om dorpsgenoten bewust te maken om internet veiliger te gebruiken. Veiliger internetgebruik gaat verder dan alert zijn op verdachte e-mailberichten en geen duistere websites te bezoeken. De informatie op deze pagina betreft hetgeen “ongezien achter uw rug om kan gaan”, namelijk het installeren van virussen en het inbreken op en overnemen van uw computer.

#0 INHOUDSOPGAVE

#1 Gevaar van cyberaanvallen
#2 Updaten besturingssysteem
#3 Beveiligingsprogramma voor laptops en desktops
#4 Internetbeveiliging voor Android’s
#5 Internetbeveiliging voor Apple’s iPad’s en iPhone’s
#6 Mac OS
#7 Hulp nodig?
#8 Algemene informatie
#9 Tot slot


#1 GEVAAR VAN CYBERAANVALLEN

Om te beginnen volgt hierna een gedeelte uit een schatgesprek met internet-aanbieder Delta.

  • Vraag aan Delta: Rusland. Cybercrime. Beschermt u mijn router? Of moet ik dat doen … en hoe doe ik dat.
  • Delta: Uiteraard zijn de huidige ontwikkelingen zorgwekkend. Maar als Delta doen we er natuurlijk alles aan om je verbinding zo veilig mogelijk te maken.
  • Delta: Ik zie in het abonnement dat je momenteel 5 licenties hebt om 5 apparaten extra te beschermen
  • Delta: Ik kan je geruststellen dat onze verbinding al goed beschermd is. Maar met veilig internet bescherm je je apparaten extra goed. Dus ik adviseer om het F-Secure-pakket te installeren.

Vooralsnog is de conclusie dat de internetverbinding en de service van de internet-aanbieders (Ziggo, Online, Delta, Caiway en KPN) voldoende beschermd zijn. Dat ligt echter anders met hetgeen op uw router en uw computer plaats vindt.

Elke internet-aanbieder geeft zo z’n eigen methodes om haar klanten te helpen om malware, virussen en andere narigheid op computers buiten de deur te houden. Soms zijn deze zelfs  ingesloten bij het abonnement van de internet-aanbieder maar moeten dan nog wel geactiveerd worden. Zie #3 Beveiligingsprogramma voor desktop en laptops.


#2 UPDATEN VAN HET BESTURINGSSYSTEEM

Zorg er altijd voor dat het nieuwste besturingssysteem van de computer, smartphone en tablet geïnstalleerd is! In de nieuwste besturingssystemen zijn eventuele “bedreigingen” gedicht. Kunt u geen upgrade of update meer installeren op uw computer, dan is dat besturingssysteem wellicht kwetsbaar. Zie #7 Hulp nodig.

Daarnaast is het van belang een beveiligingsprogramma te installeren. De meeste internet-aanbieders leveren deze gratis bij hun pakket; zie #3 Beveiligingsprogramma voor desktop en laptop.


#3 BEVEILIGINGSPROGRAMMA VOOR DESKTOPS EN LAPTOPS

Een veilige internetverbinding van de internet-aanbieder (zie #1 Gevaar van cyberaanvallen) en een up-to-date besturingssysteem (zie #2 Updaten van het besturingssysteem) is niet voldoende. Het is verstandig om een goed beveiligingsprogramma te installeren. Het aanbod van beveiligingsprogramma’s is groot, zowel gratis als (duur)betaald. Ook een aantal internet-aanbieders biedt beveiligingsprogramma’s aan, zelfs ingesloten bij hun internet-pakket. Het is echter niet mogelijk om een eensluidend advies te geven. Zelfs als uw internetprovider een keus gemaakt heeft, wil niet zeggen dat dat voorstel een goed voorstel is. Het raadplegen van testsites geeft helaas een diffuus beeld: daar waar het ene beveiligingsprogramma bovenaan in het testresultaat staat, bungelt datzelfde beveiligingsprogramma in een ander testresultaat onderaan. Met andere woorden: u dient hierin zelf een keuze te maken.

   CAIWAY

   DELTA

  • Delta adviseert om F-Secure-pakket te installeren; deze is bij de abonnementen van Delta inbegrepen. Afhankelijk van de grootte van het abonnement heeft de klant 1 of 5 licenties:
  • 150 Mbps up- en downloadsnelheid: gratis licentie voor 1 apparaat
  • 400 Mbps up- en downloadsnelheid: gratis licentie voor 5 apparaten
  • 1.000 Mbps up- en downloadsnelheid: gratis licentie voor 5 apparaten
  • extra licenties: €5/maand voor licentie voor 5 apparaten.
  • Zie Internetbeveiliging DELTA.

   KPN

   ONLINE

  • geen gegevens bekend.

   ZIGGO


#4 INTERNETBEVEILIGING VOOR ANDROID’S

De Consumentenbond heeft een pagina gewijd aan de veiligheid van smartphones en tablets met Android als besturingssysteem. Klik HIER.


#5 INTERNETBEVEILIGING VOOR APPLE’S IPAD’S EN IPHONE’S

Door de werkwijze van Apple is een iPhone of iPad vanuit zichzelf veilig genoeg en is waarschijnlijk geen beveiligingsprogramma nodig.


#6 MAC OS

Degenen die een computer hebben die onder Mac OS draait, hoeven zich minder zorgen te maken: van “nature” is een Apple computer minder gevoelig voor virussen en “overnames” dan computers die onder Windows draaien. Minder gevoelig … maar niet gevrijwaard. Ook hier geldt: zorg altijd voor het meest recente besturingssysteem.


#7 HULP NODIG

Enkele gehoorde opmerkingen:

  • Hoef ik niet te weten.
  • Waar gaat dit over?
  • Ik heb daar geen verstand van.
  • Overdreven gedoe.
  • Nog nooit last van gehad.
  • Dat gebeurt toch niet in Gasteren?

Komt u er zelf niet uit? Vraag een familielid, vriend of buurvrouw/-man om hulp. Of zoek advies bij één van de vele leveranciers van computers in de omgeving of verder weg.


#8 ALGEMENE INFORMATIE

Interessante websites, voor diegenen die meer willen weten:


#9 TOT SLOT

Het beschrijven van het opzetten van een goede beveiliging van computers is een omvangrijke bezigheid, dat niet binnen het bestek van een dorpswebstek zoals <www.ingasteren.nl> te behandelen is. De intentie van dit artikel is om de gebruiker kennis te laten maken met de internetveiligheid en hem/haar bewust te maken van de risico’s die hij/zij kan lopen door gebruik te maken van internet. De volgende waarschuwingen zijn dan ook op z’n plaats:

  • deze pagina is slechts informatief
  • deze pagina dekt niet het totale gebied van cyber-aanvallen en de bescherming daartegen
  • het al of niet opvolgen van adviezen op deze pagina is uw hoogstpersoonlijke verantwoordelijkheid
  • schakel familieleden, vrienden, buren of computerwinkels in voor hulp en ondersteuning.