Winterwandeling en winterbuffet: nat en lekker.

Het KNMI had het zondagochtend al aangekondigd: het blijft bewolkt met verspreid buiige regen. En de dagen ervoor: stevige regen. Des te opmerkelijker is het dat ongeveer zestig dorpsgenoten zich om twee uur hadden gemeld bij de SBB-ers Kees van Son en Wolter Winter voor de traditionele winterwandeling. Dat hadden Kees en Wolter niet gedacht. Wisten zij meer? Want wat als ‘lekker samen wandelen’ was aangekondigd (goed gedaan, Ben!) bleek zich al snel te ontwikkelen tot een soort spannende overlevingstocht. Nat van boven, nat van onderen. Niks gezapig de gids volgen maar al wikkend en wegend de best begaanbare route proberen te vinden zonder een kletspoot op te lopen. Bijna net zo kronkelend als de Drentse Aa zelf.
Maar wat was het mooi en bijzonder! Als ‘beloning’ kwamen we op plekken waar de meesten van ons nog nooit geweest waren. Dat kan ook eigenlijk niet anders wanneer de gebaande paden onbruikbaar zijn. Terwijl Kees en Wolter geduldig en met enige humor het wat, hoe en waarom uitlegden van het Drentsche Aa-gebied en dan met name in het deel wat we De Heest noemen. Stuifduinen, kwel, ijzeroer, dotterbloemen, boerenbosjes, maaibeheer, het verondiepen van de beek, moerasbos, het kwam allemaal aan bod.
Na een uur of twee soppen kwamen we uit op de parkeerplaats Galgenriet waar Klaasje en Rianne ons op stonden te wachten met warme chocolademelk en glühwein.
Maar de dag was nog niet afgelopen. Keurslager Van Boxem serveerde aan ongeveer honderddertig dorpsgenoten de diverse stamppotvarianten in De Gasterije met als verrassing een rollade voor de vijf gelukkigen die een visitekaartje van de slager onder hun stoel vonden.
En tevreden gingen we huiswaarts.