Werkgroep Natuurbeheer Gasteren gaat weer van start

Toen we in augustus op alweer een hittegolf getrakteerd werden hielden we ons hart vast. Zou het net zo gaan als vorig jaar, toen veel heideplanten het loodje legden? Maar nee, een paar regenbuitjes op het juiste moment zorgden ervoor dat de heide dit jaar in volle bloei kwam. Een prachtig gezicht dat nu al weer een beetje over z’n hoogtepunt heen is. En voor de werkgroep Natuurbeheer Gasteren wel heel bemoedigend om te zien dat niet alleen veel dood gewaande heistruiken toch nog tot bloei gekomen zijn, maar dat op heel veel plaatsen – vaak tussen het welig tierende gras – weer nieuwe jonge heideplanten zijn opgekomen. En dat sommige daarvan nu al weer in bloei staan.

Kortom, een mooie stimulans om weer aan de slag te gaan. Op woensdag 4 september, de eerste dag van hun nieuwe seizoen, trokken de werkgroepleden de hei op om te zien hoe alles erbij staat en een plan te maken voor de komende maanden. Eerst lopen we de stukken na die we al eerder ‘opgeschoond’ hebben. Om de daar toch weer opgekomen Amerikaanse vogelkers en andere ongewenst opslag te verwijderen. Daarna gaan we verder op die stukken waar we nog niet eerder gewerkt hebben. Dit jaar is dat vooral aan de oostzijde van het gebied aan de Schipborgerweg, grenzend aan de Noordes. Behalve veel opslag op de heide staan daar in de boszoom ook grote vogelkersbomen die gerooid moeten worden.

Genoeg werk aan de winkel dus. Zeker nu zo zichtbaar wordt dat onze werkzaamheden zulk prachtig resultaat opleveren, heeft de werkgroep er enorm veel zin in.
De werkgroep bestaat uit vier vrouwen en tien mannen en werkt iedere woensdagmorgen op de hei. Als je het leuk lijkt om mee te doen neem dan contact op met Herman Roepman, 0592-269486, h.roeps@wxs.nl.