Schotse taferelen in de Huiskamer

Was het de winter of de whisky die op woensdagmorgen 30 oktober, ervoor zorgde dat enige tientallen Gastenaren hun weg zochten naar de Gasterije? Wie zal het zeggen, maar een feit is dat het gezellig druk was aan de stamtafel in de Huiskamer. Overal kwamen ze vandaan: van de Gagels, van Westeinde, van De Hoek, van Bosakkers, van Zandkampen, van de Oudemolenseweg en ook van de Schipborgerweg. Kortom bijna alle straten van Gasteren waren vertegenwoordigd om de presentatie over Schotland van Margo en Tom Schulte bij te wonen.

Omdat zij in Schotland hebben gewoond konden zij uit hun eigen ervaringen putten. Maar eerst schetste Margo ons hoe het eiland Groot Brittannië, waar Engeland, Wales en Schotland deel van uitmaken, samen met Noord Ierland het Verenigd Koninkrijk vormen. En zo wordt de positie van Noord Ierland duidelijk in de Brexit-onderhandelingen. Er moeten grensafspraken komen met Ierland dat wel in de Europese Unie blijft.

Vanaf de middeleeuwen volgden we Hendrik VIII tot en met koningin Elisabeth II in het hier en nu. Prachtige beelden van historische steden, kastelen die tot de verbeelding spreken, highlands, hornpipes en natuurlijk de kilt en de clans. Om dan uiteindelijk bij de whiskybrouwerijen terecht te komen. Over het brouwen van whisky wist Tom meer te vertellen. En over het jarenlang rijpen in houten vaten waarin eerder wijn of zelfs bourbon gezeten heeft. En over de bijzonder gevormde vaten die volgens fijnproevers de smaak van whisky nog beter maakte. Voor wie het echt wil weten, whisky komt pas op smaak als het meer dan 8 jaar oud is! Maar het bleef niet bij horen en zien. Na afloop konden er verschillende soorten whisky’s worden geproefd, zelfs een heuse whisky uit Drenthe.

Met een hartelijk applaus en een dikke bos bloemen werden Margo en Tom bedankt voor hun prachtige presentatie.

Dansen? Voeten van de vloer? Volgende keer, woensdag 13 november, gaan we het anders doen. We gaan zittend dansen onder leiding van een dansdocente! Komt u ook? Gezellig!