Rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het Drents Archief

Op vrijdagmiddag 14 juni kunnen bezoekers deelnemen aan een rondleiding langs de architectuur-geschiedenis van het prachtige monumentale pand van het Drents Archief. De rondleiding start in de supermoderne entree van het archief. Bezoekers maken een reis door de tijd door het monumentale pand uit 1901 om vervolgens te eindigen in de middeleeuwse kloostergang.
De rondleiding start om 14.00 uur en duurt een half uur. Na afloop is er gelegenheid de film van de maand bekijken in de Digilounge. In juni is dat ‘TT 1986: zijspan en 500CC’.

Deelname is gratis. Aanmelden voor de rondleiding is niet nodig.

Middeleeuwse architectuur

Rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst ontwierp rond 1900 het oudste gedeelte van het Drents Archief. Wie nu in de Digilounge van het Drents Archief om zich heen kijkt, waant zich in een eeuwenoude zaal. Veel bezoekers denken dat het gebouw als klooster is neergezet, maar dat klopt niet. Toch is het geen rare gedachte, want in de middeleeuwen heeft op deze plek wel een klooster gestaan. Dat zal van Lokhorst op ideeën hebben gebracht. Net als veel architecten uit zijn tijd liet hij zich inspireren door de middeleeuwse architectuur. Dit pand is echter ontworpen als archiefgebouw en die functie heeft het gebouw nu nog steeds.