Hans Nijland in de Gasterije – verslag

Het was een bijzondere avond in de Gasterije op woensdag 16 maart. Het was gezellig en de (ruim 30) bezoekers hebben zich geen moment verveeld.
De directeur van FC Groningen wist smakelijke verhalen te vertellen, vol humor en zelfspot, aangevuld met prachtige anekdotes.

Natuurlijk begon zijn verhaal met de zorgen over de slechte prestaties van het team in de laatste weken en de krachtige steun van de directie aan trainer Erwin van der Looi. Hij zei blij te zijn ‘niet aan het begin van het dorp opgewacht te zijn met mitrailleurs’.

Hans vertelde hoe hij bij FC Groningen verzeild raakte en tot zijn eigen verbazing al snel tot directeur van de FC gebombardeerd werd door voormalig voorzitter Everards. Vol trots ging zijn verhaal verder over het ontstaan van de Euroborg, de groei van de organisatie, de prettige sfeer binnen de volksclub FC Groningen en de sportieve hoogtepunten.

De anekdotes over de onderhandelingen bij de transfers van onder andere Luis Suarez en Filip Kostic waren kostelijk. Hoe Luis Suarez bij hun eerste ontmoeting, op 17 jarige leeftijd, niet alleen zijn fenomenale kwaliteiten, maar ook al dezelfde egocentrische trekjes liet zien die later zo kenmerkend werden bij zijn optreden op het wereldpodium. Hoe de onderhandelingen verliepen met twee Zuid-Amerikaanse voetbalmakelaars (door Hans en Henk Veldmate aangeduid als boef 1 en boef 2). Hoe een oorspronkelijke vraagprijs van 5 miljoen voor Suarez, na gesprekken in Montevideo, Milaan en Londen uitmondde in een uiteindelijk transferbedrag van 1.5 miljoen, betaald door de FC.
Ook het verhaal van de verkoop van Filip Kostic aan FC Stuttgart was bijzonder: hoe Hans en Henk in de watten werden gelegd door Stuttgart, met een uiteindelijk averechts effect op de bereikte transfersom.

Hans sloot af met een toelichting op de prachtige plannen voor het Topsportzorgcentrum, de bijna wetenschappelijke aanpak van voetbal-als-topsport met Gerard Kemkers en het vooruitzicht dat in 2018 de helft van het 1e team moet bestaan uit zelf opgeleide spelers.

Aan het eind van zijn boeiende relaas ontving Hans als dank uit handen van de voorzitter van de Rietvogels een chocoladepaashaas; volgens Hans kreeg deze ‘haas’ dezelfde avond nog een plek op de slaapkamer van dochter Daantje. 
De geldelijke bijdrage vo
or ‘FC Groningen in de Maatschappij’ is ondertussen naar deze stichting overgemaakt.

Na een korte pauze gingen de verkochte loten in de ‘soeppan van Klaasje’ en werd de trekking uitgevoerd door Hans Nijland. Er waren prachtige prijzen beschikbaar gesteld, met dank aan alle sponsors.

Verrassend was de presentatie van twee nieuwe bedrijfjes in het dorp: The Brownie Bakery van Pascale Luycks (thebrowniebakery.nl) en Staalbaard-bier van Okke-Jan Ottens. Okke Jan was aanwezig in de zaal en kon ter plekke vertellen waarom zijn nieuwe bier zo lekker is.
Beide bedrijven hadden ook voor Hans Nijland een verrassing in petto: een cadeauverpakking van hun lekkere producten
.

De prijswinnaars:

  • Harm Hollander ging naar huis met een Drentse bol (bakker Feenstra, Zuidlaren) en een kaas-cadeau-pakket van de Zuivelhoeve (Zuidlaren).
  •  Ook Jantienus Ruinemans (Zeijen) won twee prijzen: een bloembak met violen en een fles rode Portugese wijn (fam. Dijkstra). 
  • Roelanda Moek was de winnaar van het mooie Staalbaard bierpakket.
  •  Marian Mulder mocht een cadeau-pakket van slager Boxem (Gieten) in ontvangst nemen.
  •  Ineke de Boer (Oosteinde) won twee prijzen: een fles witte Portugese wijn (fam. Dijkstra) en een door Hans Nijland gesigneerde FC Groningen bal, beschikbaar gesteld door de Rietvogels.
  •  Peter Pasman ging naar huis met het Brownies-pakket (Pascale Luycks).
  •  En tenslotte, de hoofdprijs: 2 hoofdtribunekaarten met toegang tot de FC Groningen lounge voor de wedstrijd FC Groningen – Vitesse. Deze werd gewonnen door Harry Jobing. Prachtig dat deze prijs terecht komt bij een echte FC-fan die regelmatig de thuiswedstrijden van de club bezoekt. 
    Het feest bij de familie Jobing/Woltman werd nog groter toen Hans Nijland spontaan aanbood nog 2 extra toegangskaarten beschikbaar te stellen, zodat alle heren van de familie mee konden naar de wedstrijd op 20 maart.

Opvallend detail: Harry Jobing was de enige die een groen aanmeldingsstrookje heeft ingeleverd. Zou dit toch zijn kansen vergroot hebben op de hoofdprijs.

Tot slot: het was heel bijzonder dat Hans Nijland bereid was om in deze hectische tijd voor de club naar Gasteren te komen. Onze hartelijke dank aan Hans, maar ook aan zijn enthousiaste medewerkers Cynthia en Marjolijn.

Aanvulling: op zondag 20 maart heeft de familie Jobing / Woltman genoten van de entourage in de lounge en op de hoofdtribune bij de wedstrijd FC Groningen – Vitesse. Jammer dat de FC deze wedstrijd niet kon winnen.
(Voor meer foto’s: zie de fotogalerij.)