Gasteren en het openbaar vervoer (UPDATE)

Gasteren, een prachtig vijfsterrendorp op de Drentse heide. Een goedlopend verenigingsleven. Centraal gelegen in de natuur van het Nederlands Beek- en Esdorpen Landschap De Drentse Aa. Inkoopcentra onder handbereik. Vanaf medio 2019 middels glasvezel de beschikking over een razendsnel aansluiting op het wereldwijdeweb. En … ’s avonds en in het weekend onbereikbaar.

Die slechte bereikbaarheid van Gasteren is het verhaal van het kip en het ei:

 • rijden er weinig bussen omdat het passagiersaanbod gering is (da’s inderdaad waar)
 • of kiezen weinigen voor het openbaar vervoer omdat de verbinding zo slecht is (da’s ook waar).

Gasteren kent drie mogelijkheden voor openbaar vervoer: Qbuzz Lijn 51, de taxi en de Hubtaxi. Dit artikel informeert inwoners van Gasteren over de bereikbaarheid per openbaar vervoer.

(Aan onderstaande overzichten kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg voor uw reis <www.ov9292.nl> voor een betrouwbaar reisadvies.)

Qbuzz bedient Gasteren met Lijn 51 Assen-Groningen BUITEN DE SCHOOLVAKANTIES als volgt:

 • Groningen-Gasteren op werkdagen; een rit per uur, op onregelmatige tijden, vertrektijden Groningen tussen 6:40 en 18:50 
 • Assen-Gasteren op werkdagen; een rit per uur, op onregelmatige tijden, vertrektijden Assen tussen 6:12 en 18:28
 • Gasteren-Groningen op werkdagen; een rit per uur, op onregelmatige tijden, vertrektijden Gasteren tussen 6:29 en 18:44
 • Gasteren-Assen op werkdagen; een rit per uur, op onregelmatige tijden, vertrektijden Gasteren tussen 6:37 en 19:45. 

Tussen 10:00 uur en 14:00 uur: in Annen overstappen op een Qbuzz naar Groningen. Dit schema is voor scholieren en werkenden acceptabel. Althans oppervlakkig gezien. Commercieel gezien ook wel begrijpelijk, gezien de lage aantallen reizigers. Maar de beperkte mogelijkheden zijn wel erg hinderlijk:

 • arriveer je s’avonds in Assen om 18:26 uur met een niet-vertraagde trein uit Zwolle, dan moet je hard lopen om de laatste bus (18:28 uur) naar Gasteren te halen;
 • en zaterdags en zondags rijden er helemaal geen bussen door Gasteren.

Qbuzz bedient Gasteren met Lijn 51 Assen-Groningen GEDURENDE DE SCHOOLVAKANTIES als volgt:

 • Groningen-Gasteren op werkdagen; een rit per uur, op onregelmatige tijden, vertrektijden Groningen tussen 7:02 en 18:01
 • Assen-Gasteren op werkdagen; een rit per uur, op regelmatige tijden, vertrektijden Assen tussen 6:15 en 18:15
 • Gasteren-Groningen op werkdagen; een rit per uur, op regelmatige tijden, vertrektijden Gasteren tussen 6:31 en 18:31
 • Gasteren-Assen op werkdagen; een rit per uur, op regelmatige tijden, vertrektijden Gasteren tussen 6:55 en 18:55.
 • arriveer je s’avonds in Assen om 18:26 uur met een niet-vertraagde trein uit Zwolle, dan zit er niets anders op dan een taxi, de Hubtaxi of een familielid te bellen;
 • en zaterdags en zondags rijden er helemaal geen bussen door Gasteren.

Wie van deze planning vooral hinder hebben? Jongeren zonder eigen auto; voor hen zit er niets anders op zich afhankelijk op te stellen van leeftijdgenoten-met-een-auto. Wandelaars die zaterdags/zondags een etappe van het Pieterpad in Gasteren willen eindigen, zullen moeten doorlopen tot Rolde of Zuidlaren. En wat dacht u van ouderen die geen gelegenheid hebben met eigen vervoer te kunnen/willen reizen?

Er zijn alternatieven. Uiteraard is dat de taxi; de kosten voor een reis Gasteren-Assen (of omgekeerd) bedragen al gauw €30.

En sinds 2018 is er de Hubtaxi, het “Publiek Vervoer“. “Hubs” zijn knooppunten waar vandaan goed vervolg-vervoer (trein, bus) wel mogelijk is. Hubtaxi’s rijden op alle dagen tussen 06:00 uur ’s ochtends en 01:00 uur ’s nachts. Maar … de Hubtaxi is alleen beschikbaar gedurende tijden dat spoorwegen of busmaatschappijen een lokatie niet bedienen. Voor Gasteren betekent dat reizen met de Hubtaxi mogelijk is op zaterdag/zondag en op werkdagen na het vertrek van de laatste bus uit/naar Gasteren.

De voor Gasteren interessante hubs en prijzen voor een enkele reis zijn vanuit/naar Gasteren:

 • Assen Station (10km; ca. €6,25)
 • Annen Markeweg (6km; ca. €6,25)
 • Gieten OV-knooppunt (11km; ca. €6,90)
 • Rolde N33 (10km; ca. €6,25)
 • Zuidlaren Westlaren/N34 (10km; ca. €6,25).

Aan de hierboven genoemde prijzen van de Hubtaxi kunnen geen rechten worden ontleend. Bovenstaande prijzen zijn per persoon. Kinderen t/m 11 jaar reizen gratis mee. De 2e t/m 8e persoon reist met 50% korting als vertrek- en eindpunt gelijk zijn. De kosten van de Hubtaxi zijn dus lager dan voor een reguliere taxi. Er zijn enkele spelregels. U dient minimaal een uur voor de gewenste vertrektijd te reserveren. Betalen per PIN is niet mogelijk. Een OV-chipkaart, het sterabonnement en het studenten-reisproduct zijn niet geldig. Het nadeel van de Hubtaxi is dat de aansluiting voor een verdere reis per openbaar vervoer niet gegarandeerd is. Om een hubtaxi te kunnen reserveren moet u eerst eenmalig een account aanmaken.

Het Breed Overleg Kleine Dorpen (BOKD) heeft onlangs een enquete afgenomen over de beleving en kwaliteit van het openbaar vervoer en de Hubtaxi; deze is uiteraard door de Vereniging Dorpsbelangen Gasteren ingevuld. De BOKD heeft nog geen uitslag van de enquete (bekend gemaakt). De waarde van de uitslag is echter betwistbaar: dat heeft te maken met het vraagstuk van de kip en het ei. Maar ook met de nog geringe bekendheid van de Hubtaxi (bij dorpsgenoten). Daarnaast heeft er gedurende lange tijd een twijfelachtige reisregistratie bestaan: het was (en is) namelijk niet mogelijk om in de 8-persoonsbussen van Qbuzz gebruik te maken van de OV-chipkaart: reizigers reisden weliswaar gratis maar dat gaf wel een vertekend beeld van het feitelijk aantal passagiers).

INFORMATIE:

 • Meer informatie over QBuzz Lijn 51 voor Groningen-Gasteren-Assen vindt u HIER en voor Assen-Gasteren-Groningen HIER.
 • Er zijn diverse taxi-aanbieders, te vinden op GOOGLE met als zoekopdracht “taxi assen”, “taxi zuidlaren” of “taxi-gieten”.
 • Informatie over de Hubtaxi vindt u HIER. Reserveren gaat via deze KNOP.
 • Voor de vertrek- en aankomsttijden van treinen en bussen: klik HIER.
 • Klik HIER voor de vertrekstaat Oudemolenseweg naar Groningen en HIER voor de vertrekstaat naar Assen. De getoonde vertrektijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Raadpleeg ten alle tijde <www.ov9292.nl>.